Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La Tomatina: -ar and -er verbs 'she, he' vs. 'they'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and write about what people do at La Tomatina using -ar and -er verbs.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. La Tomatina is a Spanish festival in Buñol, where participants throw tomatoes at each other.
      2. To read and say words accurately, it is important to know where the stress falls and how accents change pronunciation.
      3. To mean 'she, he, it' with an -ar verb, remove the -ar ending and add -a. To mean 'they', remove -ar and add -an.
      4. To mean 'she, he, it' with an -er verb, remove the -er ending and add -e. To mean 'they', remove -er and add -en.

      Keywords

      • -ar verbs - a verb whose infinitive form ends in -ar

      • -er verbs - a verb whose infinitive form ends in -er

      Common misconception

      The word for 'people' in Spanish - 'la gente' - uses the 3rd person plural form of the verb - 'they' - like in English.

      'La gente' is a singular noun and therefore uses the 3rd person singular form of the verb - 'she, he, it'.

      Teacher tip

      Pupils may like to find out more about La Tomatina. There are lots of photographs and videos online that will allow pupils to develop their knowledge and understanding about this festival, its traditions and history.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:comprender,to understand, understanding

      to understand, understanding

      Correct Answer:escribir,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:llevar,to wear, wearing

      to wear, wearing

      Correct Answer:organizar,to organise, organising

      to organise, organising

      Correct Answer:preparar,to prepare, preparing

      to prepare, preparing

      Correct Answer:responder,to respond, responding

      to respond, responding

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:carrera (f),race

      race

      Correct Answer:mentira (f),lie

      lie

      Correct Answer:sombrero (m),hat

      hat

      Correct Answer:suéter (m),jumper

      jumper

      Correct Answer:viaje (m),trip, journey

      trip, journey

      Correct Answer:visita (f),visit

      visit

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:actividad (f),activity

      activity

      Correct Answer:baile (m),dance

      dance

      Correct Answer:pregunta (f),question

      question

      Correct Answer:pueblo (m),village, town

      village, town

      Correct Answer:revista (f),magazine

      magazine

      Correct Answer:verdad (f),truth

      truth

      Q4.
      Order the words to say: 'it is a fun and very silly party'.

      1 - es
      2 - una
      3 - fiesta
      4 - divertida
      5 - y
      6 - muy
      7 - tonta

      Q5.
      Write in English: 'hay unos lugares populares'.

      Correct Answer: there are some popular places

      Q6.
      Write in Spanish: 'I swim in the sea'.

      Correct Answer: nado en el mar, yo nado en el mar

      5 Questions

      Q1.
      Which statements are true?

      La Tomatina takes place in Madrid.
      Correct answer: La Tomatina takes place in Valencia.
      Correct answer: La Tomatina takes place in summer.
      La Tomatina takes place in winter.
      Correct answer: People throw tomatoes during La Tomatina.

      Q2.
      Which words need an accent?

      bocadillo
      cultura
      Correct answer: musica
      Correct answer: natacion
      palabra

      Q3.
      Write in Spanish: 'she dances and they celebrate'. Do not include pronouns.

      Correct Answer: baila y celebran

      Q4.
      Write in Spanish: 'he drinks and they eat'. Do not include pronouns.

      Correct Answer: bebe y comen

      Q5.
      Write in Spanish: 'the people run'.

      Correct Answer: la gente corre

      To help you plan your 6 Spanish lesson on: La Tomatina: -ar and -er verbs 'she, he' vs. 'they', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...