Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Are you here? 'Estás' for location

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'estás' and 'está' to ask and answer questions about where someone is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [a] and [u] can be practised with source words 'alto' and 'universo'.
      2. Many city names in the Spanish-speaking world contain the sounds [a] and [u].
      3. 'Estás' means you are, 'está' means he, she, it is, when talking about location.
      4. A statement becomes a yes/no question by raising tone of voice at the end.

      Keywords

      • Estás - part of the verb 'estar', 'to be, being', meaning 'you are'

      • Está - part of the verb 'estar', 'to be, being', meaning 'she, he, it is'

      Common misconception

      You need to swap word order (the verb and the pronoun) when asking questions in Spanish, like in English.

      There is no change to word order when we turn a statement into a question. Instead, you raise your voice at the end.

      Teacher tip

      Repeating speaking activities immediately, one or more times, improves fluency and deepens vocabulary knowledge.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match the greetings with their opposites.

      Correct Answer:Buenos días,Buenas tardes
      Correct Answer:Hola,Adiós
      Correct Answer:Buenas tardes,Buenos días

      Q2.
      The teacher asks, 'Lara, ¿Estás presente?' How could Lara answer?

      Correct answer: Estoy presente.
      Correct answer: Estoy aquí.
      Estás presente.
      Estás ausente.
      Estoy ausente.

      Q3.
      When you change a statement to a question in Spanish, you ...

      Correct answer: raise your voice at the end
      remove the question marks
      Correct answer: add an upside down question mark at the beginning and a question mark at the end
      lower your voice at the end

      Q4.
      Which of the following words include the [a] sound?

      Correct answer: casa
      Correct answer: cama
      Correct answer: alto
      dos

      Q5.
      Change this question to a statement: ¿estás ausente?

      Correct Answer: Estás ausente. , estás ausente, Estás ausente

      6 Questions

      Q1.
      Identify the place which includes both the [a] and [u] sound.

      Correct answer: Piura
      Palma
      Granada
      Lugo

      Q2.
      Match the English with the Spanish.

      Correct Answer:estar,to be, being
      Correct Answer:estoy,I am
      Correct Answer:estás,you are
      Correct Answer:está,she, he, it is

      Q3.
      Which Spanish question is completely correct?

      Correct answer: ¿Rubén está en Madrid?
      Rubén está en Madrid?
      ¿Rubén está en Madrid¿
      Rubén está en Madrid

      Q4.
      What is the Spanish word for 'in'?

      Correct Answer: en, EN, En

      Q5.
      To say 'yes' and 'no' in Spanish, use:

      Correct answer: sí and no
      está and estás
      aquí and allí

      Q6.
      Answer '¿estás aquí? by saying 'yes, I am here' in Spanish.

      Correct Answer: Sí estoy aquí., Sí estoy aquí, Sí, estoy aquí

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: Are you here? 'Estás' for location, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...