Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      El Día de los Muertos: describe an 'altar'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and write a description of an 'altar' in the context of the Mexican tradition, El Día de los Muertos.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Numbers 1-31 and months of the year can be combined to give dates.
      2. 'Son' means 'they are'. It is often followed by an adjective to describe people or things.
      3. 'Hay' means 'there is' or 'there are'. 'It is often used to identify or locate people or things.
      4. To describe plural nouns, add - s to adjectives ending in -a, -e and -o. For those ending in -l , -s, or z. add -es.
      5. On the Day of the Dead, Mexican families make special tables called 'altares' to remember their loved ones.

      Keywords

      • Son - part of the verb 'ser' meaning 'they are'

      • Hay - verb meaning 'there is' or 'there are' depending whether it comes before singular or plural nouns

      Common misconception

      I can use 'son' to talk about what there are where, e.g. 'son tres libros en la mesa'.

      'Son' means 'they are', is a form of the verb 'ser' ('to be') and is used to describe things, people or places. 'Hay' means 'there is' or 'there are' and it is often used to identify or locate people or things, e.g. 'hay dos libros y son grandes'.

      Teacher tip

      A class display could be created with an actual altar or picture of one. Pupils' written descriptions could form part of this display.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:ensegnar,to teach, teaching

      to teach, teaching

      Correct Answer:escribir,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:escuchar,to listen, listening

      to listen, listening

      Correct Answer:estar,to be, being (temporary states)

      to be, being (temporary states)

      Correct Answer:practicar,to practise, practising

      to practise, practising

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:cuidar,to care for, caring for, to look after, looking after

      to care for, caring for, to look after, looking after

      Correct Answer:participar,to participate, participating

      to participate, participating

      Correct Answer:tener,to be, being, to have, having

      to be, being, to have, having

      Correct Answer:ser,to be, being (permanent traits)

      to be, being (permanent traits)

      Correct Answer:celebrar,to celebrate, celebrating

      to celebrate, celebrating

      Correct Answer:completar,to complete, completing

      to complete, completing

      Q3.
      'Hay muchas cosas __________ hacer al parque.' Which words complete this sentence?

      divertidos
      Correct answer: divertidas
      tonto
      Correct answer: interesantes
      aburridos

      Q4.
      Order these numbers from smallest to biggest.

      1 - dos
      2 - nueve
      3 - trece
      4 - dieciocho
      5 - veintiuno
      6 - veinticuatro
      7 - treinta y uno

      Q5.
      'Los niños tienen guitarras rojas.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: The children have red guitars, The boys have red guitars

      Q6.
      The presents are very small.

      Correct Answer: Los regalos son muy pequeños

      6 Questions

      Q1.
      Which words have a masculine gender?

      Correct answer: cumpleaños
      gente
      Correct answer: grupo
      casa
      clase

      Q2.
      Which words are adverbs?

      diccionario
      foto
      útil
      Correct answer: también
      Correct answer: muy

      Q3.
      Order the words from latest in the year to earliest.

      1 - noviembre
      2 - octubre
      3 - agosto
      4 - junio
      5 - mayo
      6 - marzo
      7 - enero

      Q4.
      Match the Spanish to the English

      Correct Answer:rojo,red

      red

      Correct Answer:azul,blue

      blue

      Correct Answer:verde,green

      green

      Correct Answer:blanco,white

      white

      Correct Answer:amarillo,yellow

      yellow

      Correct Answer:rosa,pink

      pink

      Q5.
      'Mis amigos siempre son activos.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: My friends are always active

      Q6.
      'My family is very important.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Mi familia es muy importante

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: El Día de los Muertos: describe an 'altar', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...