Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ask about activities at a fundraising event: -er verbs ' she, he' vs. 'you'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask about activities at a fundraising event.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Any vowel with a written accent (a symbol) is stressed (pronounced more heavily and with greater emphasis).
      2. New vocabulary helps us talk about different subjects, like fundraising events.
      3. To say she, he, it with an -er verb, remove -er ending and add -e. To say you, remove -er ending and add -es.
      4. To change a statement into a question, you raise your voice at the end. This is called raised intonation.
      5. Spanish uses two question marks - a regular one at the end, like in English and an upside down one at the start.

      Keywords

      • Stress - pronouncing a syllable more heaily than other syllables in a word

      • Accent - symbol added on top of vowels to indicate something about their pronunciation

      • Intonation - rise and fall of the voice in speaking

      Common misconception

      Vowels with accents don't make any difference in how we pronounce words.

      In Spanish, we stress any vowel that has a written accent. These show us the syllable in a word that is pronounced with greater emphasis.

      Teacher tip

      Sometimes, using an action, such as a pretend punch, helps pupils put the emphasis on the correct vowel and syllable. This may be fun to use when reading words with stress accents during the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning
      Correct Answer:comer,to eat, eating
      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:ganar,to win, to earn, winning, earning

      Q2.
      Which word means 'pen'?

      canción
      cámara
      botella
      Correct answer: bolígrafo
      calle

      Q3.
      Which phrase means 'I am hungry'?

      tengo sed
      tengo miedo
      tengo razón
      Correct answer: tengo hambre
      tengo calor

      Q4.
      Order the words to say 'each day my teacher is very funny'.

      1 - cada
      2 - dia
      3 - mi
      4 - profesora
      5 - es
      6 - muy
      7 - divertida

      Q5.
      'Ella lee los libros en casa.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: She reads books at home, She reads the books at home

      Q6.
      'Does he sell stamps?' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: vende sellos, él vende sellos, vende él sellos

      6 Questions

      Q1.
      'Tiene el pelo largo y __________.' Which words complete this sentence?

      rubia
      Correct answer: moreno
      corto
      Correct answer: verde
      Correct answer: gris

      Q2.
      Which words have a masculine gender?

      Correct answer: deporte
      lámpara
      Correct answer: idioma
      película
      Correct answer: gato

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:hablar,to speak, speaking
      Correct Answer:hacer,to make, making
      Correct Answer:vender,to sell, selling
      Correct Answer:necesitar,to need, needing
      Correct Answer:preparar,to prepare, preparing
      Correct Answer:poner,to put, putting

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:nariz,nose
      Correct Answer:ojo,eye
      Correct Answer:oreja,ear
      Correct Answer:pelo,hair
      Correct Answer:cara,face
      Correct Answer:mano,hand

      Q5.
      Order the days of the week from the end of the week to the beginning. Start with Sunday, then Saturday...

      1 - domingo
      2 - sábado
      3 - viernes
      4 - jueves
      5 - miércoles
      6 - martes
      7 - lunes

      Q6.
      'Tienes la cara redonda.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You have a round face

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Ask about activities at a fundraising event: -er verbs ' she, he' vs. 'you', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...