Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      At break time: -er verbs 'he, she' and 'we', the negative 'no'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what someone else does and what we do at break time.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In Spanish, we stress any vowel that has a written accent.
      2. When there is no written accent, stress the penultimate syllable for any word ending in a vowel, [n] or [s].
      3. To say s/he, it with an -er verb, remove -er ending and add -e. To say 'we', remove -er ending and add -emos.
      4. To say what you or others don't do, put 'no' before the verb. This makes a negative. This works for any verb and person.

      Keywords

      • Stress - pronouncing a syllable more heavily than other syllables in a word

      • Accent - symbol added on top of vowels to indicate something about their pronunciation

      • No - word used before a verb to make a negative

      Common misconception

      If a word doesn't have a written accent, it doesn't matter where you put the stress.

      When there is no written accent, you need to stress the penultimate syllable for any word ending in a vowel, [n] or [s].

      Teacher tip

      To help identify where you should put the stress in a word, it may help some pupils to clap out the syllables of words to identify the penultimate syllable.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning
      Correct Answer:bailar,to dance, dancing
      Correct Answer:beber,to drink, drinking
      Correct Answer:cocinar,to cook, cooking
      Correct Answer:comer,to eat, eating
      Correct Answer:correr,to run, running

      Q2.
      'No tengo suficiente __________ para comprar las gafas.' Which word completes this sentence?

      actividad
      bocadillo
      conejo
      cuaderno
      Correct answer: dinero

      Q3.
      Order the words to say 'the window in the classroom is enormous'.

      1 - la
      2 - ventana
      3 - en
      4 - la
      5 - clase
      6 - es
      7 - enorme

      Q4.
      Order the numbers from smallest to biggest.

      1 - tres
      2 - cinco
      3 - siete
      4 - nueve
      5 - once
      6 - trece
      7 - quince

      Q5.
      'Mi hermana es tonta pero es bonita.'

      Correct Answer: My sister is silly but pretty

      Q6.
      'The rabbit is old and strange.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: El conejo es viejo y rara

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:mirar,to look, looking
      Correct Answer:vencer,to overcome, overcoming
      Correct Answer:tener,to have, having
      Correct Answer:mandar,to send, sending
      Correct Answer:pronunciar,to pronounce, pronouncing
      Correct Answer:leer,to read, reading

      Q2.
      Which word means 'backpack'?

      luz
      Correct answer: mochila
      conejo
      ventana
      cuaderno

      Q3.
      Order the words to say 'they are not scared of big spiders'.

      1 - no
      2 - tienen
      3 - miedo
      4 - de
      5 - las
      6 - arañas
      7 - grandes

      Q4.
      Order the words to say 'the cake is quite enormous and delicious'.

      1 - la
      2 - tarta
      3 - es
      4 - bastante
      5 - enorme
      6 - y
      7 - deliciosa

      Q5.
      'Solo comemos durante el recreo.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: We only eat during break time, We only eat during break

      Q6.
      'Sometimes we send a card.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: A veces mandamos una tarjeta

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: At break time: -er verbs 'he, she' and 'we', the negative 'no', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...