Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fallas: -ar verbs 'she, he, it' vs. 'we'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what we do and what she, he, it does at Las Fallas.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To say 'we' with -ar verbs, remove the -ar ending and add -amos.
      2. To say 'she, he, it' with -ar verbs, remove the -ar ending and add -a.
      3. 'Todo el mundo' means everyone'. This is used with the 3rd person singular form of the verb.
      4. We can connect and extend sentences by using the words 'también' and 'pero'.
      5. Las Fallas is a very famous festival that takes place every year in March, in Valencia.

      Keywords

      • Pero - Spanish conjunction meaning 'but'

      • También - Spanish adverb meaning 'also', 'as well', 'too'

      Common misconception

      To say 'we' with -ar verbs, we add -amos to the infinitive.

      To say 'we' with -ar verbs, we first remove the -ar ending and then add -amos.

      Teacher tip

      There are lots of videos which show the parades during Las Fallas and la Cremà, which would extend pupils' cultural knowledge and understanding. Pupils may like to do additional research on this topic or create their own mini Fallas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is the opposite of 'verdad'?

      actividad (f)
      amigo (m)
      casa (f)
      Correct answer: mentira (f)
      palabra (f)

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:cantar,to sing, singing
      Correct Answer:celebrar,to celebrate, celebrating
      Correct Answer:hacer,to do, make
      Correct Answer:llevar,to wear, to bring
      Correct Answer:visitar,to visit, visiting

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:comida (f),food
      Correct Answer:España (f),Spain
      Correct Answer:fiesta (f),festival, party
      Correct Answer:flor (f),flower
      Correct Answer:mañana (f),morning
      Correct Answer:oficina (f),office

      Q4.
      Order the words to say: 'there is an important photo here'.

      1 - hay
      2 - una
      3 - foto
      4 - importante
      5 - aquí

      Q5.
      Write in English: 'necesitas practicar'.

      Correct Answer: you need to practise

      Q6.
      Write in Spanish: 'some pretty flowers'.

      Correct Answer: unas flores bonitas

      4 Questions

      Q1.
      Which statements are correct?

      Correct answer: Las Fallas takes place in Valencia.
      Las Fallas takes place in Seville.
      Correct answer: Las Fallas takes place in March.
      Las Fallas takes place in May.
      It is common to wear traditional hats during Las Fallas.

      Q2.
      Which verb means 'we send'?

      mandar
      mando
      manda
      mandaramos
      Correct answer: mandamos

      Q3.
      Order the words to say: 'I also read, but I do not listen'.

      1 - también
      2 - leo
      3 - pero
      4 - no
      5 - escucho

      Q4.
      Write in Spanish: 'everyone dances'.

      Correct Answer: todo el mundo baila

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Fallas: -ar verbs 'she, he, it' vs. 'we', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...