Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      On our desk: 'detrás', 'debajo' and 'en'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what's on my desk using 'detrás de', 'debajo de' and 'en'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [z] is always followed by [a], [o] or [u]; [z] sounds the same as [c] in front of [e] and [i].
      2. 'Tener' means to have, having; to say 'they have', use 'tienen', to say 'we have' use 'tenemos'.
      3. 'Un' and 'una' are used with singular nouns; 'unos' and 'unas' are used with plural nouns.
      4. 'Detrás (de)', 'debajo (de) ' and 'en' are used to say where something is; 'detrás' and 'debajo' are followed by 'de'.

      Keywords

      • Tenemos - part of the verb 'tener' meaning 'to have, having', meaning 'we have'

      • Tienen - part of the verb 'tener' meaning 'to have, having', meaning 'they have'

      • Detrás de - prepositional phrase meaning 'behind'

      • Debajo de - prepositional phrase meaning behind 'under'

      • En - preposition meaning 'at', 'in' and 'on'

      Common misconception

      In Spanish, the words 'detrás' (behind) and 'debajo' (under) are used in the same way as in English, followed directly by an article and noun.

      In Spanish, 'detrás' (behind) and 'debajo' (under) are folowed by 'de' in Spanish and then the article and the noun; used like this, they are known as prepositional phrases.

      Teacher tip

      As an additional and practical activity, pupils could gather some equipment on their desks and then work with a partner to describe it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:estudiar,to study, studying
      Correct Answer:hablar,to speak, speaking
      Correct Answer:leer,to read, reading
      Correct Answer:pronunciar,to pronounce, pronouncing

      Q2.
      Which word means 'room'?

      botella
      casa
      estuche
      Correct answer: habitación
      jardín

      Q3.
      Order the words to say 'we have an ugly plant behind the garden'.

      1 - tenemos
      2 - una
      3 - planta
      4 - fea
      5 - detrás
      6 - del
      7 - jardín

      Q4.
      Order the numbers from smallest to biggest.

      1 - dos
      2 - ocho
      3 - trece
      4 - dieciséis
      5 - diecinueve
      6 - veintidós
      7 - treinta

      Q5.
      'Ella tiene una profesora estricta.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: She has a strict teacher

      Q6.
      'They don't have a comfortable chair.' Translate this sentence into Spanish in 5 words.

      Correct Answer: No tienen una silla cómoda, ellas, ellos

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:divertido,fun, funny
      Correct Answer:elegante,elegant
      Correct Answer:diferente,different
      Correct Answer:enorme,enormous
      Correct Answer:grande,big
      Correct Answer:independiente,independent

      Q2.
      Which answer is a preposition?

      viejo
      tranquilo
      también
      cumpleaños
      Correct answer: detrás de

      Q3.
      'Tengo una mochila debajo de la mesa.' Which answer best translates this sentence?

      I have a pencil case under the table.
      Correct answer: I have a rucksack under the table.
      You have a rucksack under the table.
      I have a rucksack behind the table.
      I have a sandwich under the table.

      Q4.
      Order the words from latest in the year to earliest.

      1 - diciembre
      2 - octubre
      3 - agosto
      4 - julio
      5 - abril
      6 - marzo
      7 - febrero

      Q5.
      '¿Tienes un gato divertido?' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: Do you have a funny cat, Do you have a fun cat, have you got a funny cat, have you got a fun cat

      Q6.
      'I have an enormous but ugly house.' Translate this sentence into Spanish in 5 words.

      Correct Answer: Tengo una casa enorme pero fea

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: On our desk: 'detrás', 'debajo' and 'en', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...