Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What do they have? 'Tiene' vs 'tienen'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what others have using 'tiene' and 'tienen'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-spelling correspondences [ce] and [ci] are soft sounds.
      2. 'Hay' means 'there is' or 'there are' dependent on whether it's followed by a singular or plural noun.
      3. The verb 'tener' means 'to have, having'. 'Tiene' means 'she, he, it has'; 'tienen' means 'they have'.
      4. To say what you or others don't have, put 'no' before the verb to make it negative; this works for any verb and person.
      5. Using vocabulary in context helps improve reading and speaking skills.

      Keywords

      • Tiene - 'she, he, is has', part of the verb 'tener' meaning ‘to have, having’

      • Tienen - 'they have', part of the verb 'tener' meaning ‘to have, having’

      • Hay - meaning 'there is' or 'there are' depending on whether it's followed by singular or plural nouns

      Common misconception

      To make a verb negative in Spanish, you have to add an additional verb, like 'do not' or 'does not', like in English.

      In Spanish, no extra verb is necessary. You just add 'no' before the verb. This works for any verb and person.

      Teacher tip

      Pupils could practise the use of 'en la clase hay' and 'la clase tiene' with additional objects of vocabulary they know and use the classroom around them for inspiration.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'quite'?

      Correct answer: bastante
      pero
      siempre
      también
      grande

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:estar,to be, being (temporary)
      Correct Answer:pronunciar,to pronounce, pronouncing
      Correct Answer:ser,to be, being (permanent)

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:feliz,happy
      Correct Answer:lento,slow
      Correct Answer:serio,serious
      Correct Answer:tranquilo,calm
      Correct Answer:útil,useful
      Correct Answer:viejo,old

      Q4.
      Order the words to say: 'the white flowers and the red exercise books'.

      1 - las
      2 - flores
      3 - blancas
      4 - y
      5 - los
      6 - cuadernos
      7 - rojos

      Q5.
      Write in English: 'hablo con la profesora'.

      Correct Answer: I speak to the teacher, I speak with the teacher, I talk to the teacher, I talk with the teacher

      Q6.
      Write in Spanish: 'you read a book'.

      Correct Answer: lees un libro, tú lees un libro

      5 Questions

      Q1.
      Which words are missing the sound [ci]?

      __ntro
      Correct answer: de__r
      __bra
      Correct answer: co__na
      __lebrar

      Q2.
      'Quique does not have a rabbit'. How many words are in the Spanish translation of this sentence?

      3
      4
      Correct answer: 5
      6
      7

      Q3.
      'La clase __________ una ventana'. Choose the correct missing word.

      hay
      Correct answer: tiene
      tienen

      Q4.
      Write in Spanish: 'they don't have a rucksack'.

      Correct Answer: no tienen una mochila, ellos no tienen una mochila, ellas no tienen una mochila

      Q5.
      Write in Spanish: 'there are two gifts'.

      Correct Answer: hay dos regalos

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: What do they have? 'Tiene' vs 'tienen', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...