Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Household chores: 2-verb phrases 'odiar' and 'amar'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and give opinions about doing household chores using 2-verb phrases with 'odiar' and 'amar'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Tapas are small Spanish dishes - practising their names is a useful way to revisit sound-symbol correspondences.
      2. To say 'we' with an -ar verb, remove the -ar ending and add -amos. To say 'they', remove -ar ending and add -an.
      3. To say 'love' or 'hate' doing something, use the correct form of the verbs 'amar' and 'odiar' and add the infinitive.
      4. In English, phrases like 'we love' and 'we hate' can be followed by the infinitive (to + verb) or the gerund (-ing).

      Keywords

      • Infinitive - form of the verb found in dictionary giving the general meaning of the verb

      • Gerund - -ing form of the verb that functions as a noun in a sentence

      Common misconception

      When talking about what we like and hate, we change the ending of ‘amar’ or ‘odiar’ to say who loves or hates and add the gerund (-ing) of the verb that follows, as in English.

      We change the ending of ‘amar’ or ‘odiar’ to say who loves or hates, but the verb that follows is in the infinitive.

      Teacher tip

      If possible (and taking into account any intolerances) this lesson provides a great opportunity for pupils to try some traditional Spanish dishes and tapas. They can then give personal opinions using 'amar' and 'odiar'!

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Hablamos __________ libros interesantes'. Choose the correct missing word.

      con
      durante
      por
      Correct answer: sobre
      y

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:amar,to love, loving

      to love, loving

      Correct Answer:aprender,to learn, learning

      to learn, learning

      Correct Answer:escribir,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:limpiar,to clean, cleaning

      to clean, cleaning

      Correct Answer:tener,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:tirar,to throw, throwing

      to throw, throwing

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cama (f),bed

      bed

      Correct Answer:habitación (f),room

      room

      Correct Answer:hora (f),hour

      hour

      Correct Answer:imagen (m),image

      image

      Correct Answer:dia (m),day

      day

      Correct Answer:palabra (f),word

      word

      Q4.
      Order the words to say: 'we prepare the food for the party in the kitchen'.

      1 - nosotros
      2 - preparamos
      3 - la comida
      4 - para
      5 - la fiesta
      6 - en
      7 - la cocina

      Q5.
      Write in Spanish: 'tú ayudas a tu mamá'.

      Correct Answer: you help your mum, you are helping your mum, you're helping your mum

      Q6.
      Write in Spanish: 'there is a delicious cake'.

      Correct Answer: hay una tarta deliciosa

      4 Questions

      Q1.
      Small traditional Spanish dishes are called .

      Correct Answer: tapas

      Q2.
      'He hates listening to music'. Which translation is correct?

      Odia escucha música.
      Correct answer: Odia escuchar música.
      Odia escuchando música.
      Odiar escucha música.
      Odiar escuchar música.

      Q3.
      Order the words to say: 'we wash the car and they wash the clothes'.

      1 - lavamos
      2 - el
      3 - coche
      4 - y
      5 - lavan
      6 - la
      7 - ropa

      Q4.
      Write in Spanish: 'I love reading'.

      Correct Answer: amo leer, yo amo leer

      To help you plan your 6 Spanish lesson on: Household chores: 2-verb phrases 'odiar' and 'amar', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...