Lesson 13 of 14
  • Year 9

Talking about festivals (Part 1/2)

Lesson 13 of 14
  • Year 9

Talking about festivals (Part 1/2)

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revisit the third person singular and plural forms of -ar verbs in the context of festivals, focusing in particular on La Tomatina.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

11 Questions

Q1.
Use preterite of ir + a + infinitive to say what you

are going to do
Correct answer: went to do
will do

Q2.
Use....for future plans

imperfect tense of ir + a + infinitive
Correct answer: present tense of ir + a + infinitive
preterite tense of ir + a + infinitive

Q3.
Va a ir a la frontera española in English means:

I am going to go to the Spanish border.
Correct answer: S/he is going to go to the Spanish border.
You are going to go to the Spanish border.

Q4.
He went to catch a train in order to go to Scotland.

Correct answer: Fue a coger un tren para ir a Escocia
Fui a coger un tren para ir a Escocia
Va a coger un tren para ir a Escocia

Q5.
You went to help your grandma

Fue a ayudar a tu abuela.
Correct answer: Fuiste a ayudar a tu abuela.
Fuiste a ayudar a tu abuelo.

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
solamente

alone
lonely
Correct answer: only

Q8.
sino

also
Correct answer: but, except
without

Q9.
mayor

bigger
Correct answer: older
younger

Q10.
pues

if
Correct answer: well
who

Q11.
tal vez

always
Correct answer: maybe
sometimes

11 Questions

Q1.
To mean s/he in the present with an -AR verb in Spanish, use the ending

Correct answer: a
as
o

Q2.
To mean they in the present with an -AR verb, use the ending...

-a
Correct answer: -an
-o

Q3.
Una fiesta muy popular y famosa en España se llama

Cannes
La Fête de la Musique
Correct answer: La Tomatina

Q4.
La gente _______ muchos kilos de tomates

compra
Correct answer: tira
tiran

Q5.
Muchos turistas _________ la región para la fiesta.

van
visita
Correct answer: visitan

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
primero

Correct answer: first
primary school
prism

Q8.
luego

I go
lastly
Correct answer: then, later

Q9.
igual

Correct answer: equal, same
even
loyal

Q10.
después

Correct answer: after
breakfast
but

Q11.
finalmente

at last
Correct answer: finally
in the end