Lesson 11 of 14
  • Year 9

Talking about trips (Part 1/2)

Lesson 11 of 14
  • Year 9

Talking about trips (Part 1/2)

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use the irregular verbs 'ir' and 'hacer' in the preterite tense to talk about trips we went on.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

11 Questions

Q1.
Use the imperfect continuous tense to say....

what we should do now
what you are going to do
Correct answer: what you were doing

Q2.
Use the imperfect of........+ a present continuous

Correct answer: estar
ser
tener

Q3.
To say ‘was just about to do something’ use the

Correct answer: imperfect of estar plus por and an infinitive
imperfect of estar plus the past tense
imperfect of estar plus the present tense

Q4.
Estabas bailando means

I was dancing
You are dancing
Correct answer: You were dancing

Q5.
You were about to go out

Estaba por salir
Correct answer: Estabas por salir
Estabas saliendo

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
como

even
if
Correct answer: like, as

Q8.
así que

earlier
Correct answer: therefore
very

Q9.
mientras

however
therefore
Correct answer: while

Q10.
cuando

Correct answer: when
which
who

Q11.
incluso

enough
Correct answer: even, including
excluding

11 Questions

Q1.
The verbs "ir" and "hacer" are.......in the preterite tense

Correct answer: irregular
regular
the same

Q2.
To say "I did", use...

Correct answer: hice
hiciste
hizo

Q3.
To say "you went", you....

fue
fui
Correct answer: fuiste

Q4.
"Hiciste natación" means...

He/she went swimming
I went swimming
Correct answer: You went swimming

Q5.
"S/he went to the football stadium" is:

Correct answer: Fue al estadio de fútbol
Fui al estadio de fútbol
Fuiste al estadio de fútbol

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
solamente

alone
lonely
Correct answer: only

Q8.
sino

also
Correct answer: but, except
without

Q9.
mayor

bigger
Correct answer: older
younger

Q10.
pues

if
Correct answer: well
who

Q11.
tal vez

always
Correct answer: maybe
sometimes