Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Travel activities: -ar verbs in 3rd person plural

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the 3rd person plural of -ar verbs to talk about travel activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [z] is pronounced as in the word 'zona'.
      2. The 3rd person singular of -AR verbs ends in -a in the present tense, e.g. 'canta'.
      3. The 3rd person plural of -AR verbs ends in -an in the present tense, e.g. 'cantan'.

      Keywords

      • Present tense - describes habitual events in the present, e.g. 'I do'

      • -ar verbs - a verb whose infinitive form ends in -ar, e.g. 'preparar', meaning 'to prepare'

      • 3rd person plural - form of pronouns and verbs used to refer to other people

      Common misconception

      In Spanish the verb endings rarely change depending on who the verb refers to, like in English.

      In Spanish verb endings always change depending on who the verb refers to. For -ar verbs, 'I' ends in -o, 'you' ends in -as, 'she, he, it' ends in -a, 'we' ends in -amos, and 'they' ends in -an.

      Teacher tip

      The teacher might want to ask students to write about what activities they do during holidays as well as about someone else's holiday.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which verb forms mean 'must'?

      Correct answer: debo
      bebo
      Correct answer: debes
      bebes
      Correct answer: debe

      Q2.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:to wash, washing,lavar
      Correct Answer:to clean, cleaning,limpiar
      Correct Answer:to organise, organising,organizar
      Correct Answer:to take out, taking out ,sacar
      Correct Answer:to talk, talking,hablar
      Correct Answer:to buy, buying ,comprar

      Q3.
      Match the pronouns with the correct verb form.

      Correct Answer:I,compro
      Correct Answer:you,bailas
      Correct Answer:she, he, it ,saca
      Correct Answer:we,lavamos

      Q4.
      Put the forms of the verb 'escuchar' in the correct order: I, you, she/he/it, we.

      1 - escucho
      2 - escuchas
      3 - escucha
      4 - escuchamos

      Q5.
      Choose the correct verb form: 'Mi padre la basura por la noche.'

      saco
      sacas
      Correct answer: saca
      sacamos
      sacar

      Q6.
      Translate into Spanish: 'I wash the dishes in the afternoon.'

      Correct Answer: Lavo los platos por la tarde.

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:el mar,sea
      Correct Answer:la montaña,mountain
      Correct Answer:las vacaciones,holidays
      Correct Answer:cada,each
      Correct Answer:durante,during
      Correct Answer:normalemte,normally

      Q2.
      What does the present tense describe?

      Correct answer: habitual events
      events that have happened in the past
      events that will happen in the future

      Q3.
      Which verbs are in the 3rd person plural form?

      lava
      Correct answer: preparan
      limpiar
      Correct answer: necesitan
      monta

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:monto,I ride
      Correct Answer:montas,you ride
      Correct Answer:monta,she, he, it rides
      Correct Answer:montamos,we ride
      Correct Answer:montan ,they ride
      Correct Answer:montar,to ride, riding

      Q5.
      Choose the right verb form: 'Los pájaros cada día en un árbol en mi jardín.'

      canto
      cantas
      canta
      cantamos
      Correct answer: cantan

      Q6.
      Translate into Spanish: 'My family travels every year.'

      Correct Answer: Mi familia viaja cada año.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Travel activities: -ar verbs in 3rd person plural, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...