Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      At a market: demonstrative adjectives 'esos' and 'esas'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular and plural demonstrative adjectives to ask and answer questions while shopping at the market.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In sounds like [cua], [cue] and [cui] the 'u' is not silent, but it combines with the 'c' to make a 'kw' sound.
      2. To say ‘that’ for a singular masculine noun, use ‘ese’, e.g. 'ese libro'.
      3. To say ‘those’ for a plural masculine noun, use ‘esos’, e.g. 'esos libros'.
      4. To say ‘that’ for a singular feminine noun, use ‘esa’, e.g. 'esa bebida'.
      5. To say ‘those’ for a plural feminine noun, use ‘esas’, e.g. 'esas bebidas'.

      Keywords

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating ‘this’, ‘that’, ‘these’ or ‘those’

      Common misconception

      Like in English, in Spanish there is only one word for 'that' and one for 'those'.

      In Spanish, to say ‘that’ for a singular masculine noun, use ‘ese’. To say ‘that’ for a singular feminine noun, use ‘esa’. To say ‘those’ for a plural masculine noun, use ‘esos’. To say ‘those’ for a plural feminine noun, use ‘esas’.

      Teacher tip

      The teacher could show a brief video of a Spanish market to give students visual context, expose them to real-life language use, and enhance cultural understanding.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'México es un país __________.' Choose the correct missing word.

      Correct answer: maravilloso
      maravillosa
      maravillosos
      maravillosas

      Q2.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - cuarenta
      2 - cincuenta
      3 - sesenta
      4 - setenta
      5 - ochenta
      6 - noventa
      7 - cien

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:golpe (m),hit, bang

      hit, bang

      Correct Answer:hambre (m),hunger

      hunger

      Correct Answer:llegada (f),arrival

      arrival

      Correct Answer:olor (m),smell

      smell

      Correct Answer:sabor (m),taste

      taste

      Correct Answer:sed (f),thirst

      thirst

      Q4.
      Order the words to say: 'of course, I lack attention in class'.

      1 - por
      2 - supuesto
      3 - me
      4 - falta
      5 - atención
      6 - en
      7 - clase

      Q5.
      Write in English: 'eras muy agradable'.

      Correct Answer: you were pleasant, you were nice

      Q6.
      Write in Spanish: 'he was the owner'.

      Correct Answer: era el dueño, él era el dueño

      4 Questions

      Q1.
      Match the words and missing sounds.

      Correct Answer:___renta,[cua]

      [cua]

      Correct Answer:cin___nta,[cue]

      [cue]

      Correct Answer:___dar,[cui]

      [cui]

      Q2.
      Match the demonstrative adjectives and nouns.

      Correct Answer:ese,restaurante

      restaurante

      Correct Answer:esos,espectáculos

      espectáculos

      Correct Answer:esa,boda

      boda

      Correct Answer:esas,tallas

      tallas

      Q3.
      Write in English: 'ese escritor es normal'.

      Correct Answer: that writer is normal

      Q4.
      Write in Spanish: 'that queue is long'.

      Correct Answer: esa cola es larga

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: At a market: demonstrative adjectives 'esos' and 'esas', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...