Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Where people are from: 'ser' 1st and 2nd person singular and plural

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the verb 'ser' to talk about where people are from.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sounds [que] and [qui] are pronounced like a hard ‘k’ followed by ‘e’ or ‘i’. The 'u' is silent.
      2. The sounds [gue] and [gui] are pronounced like a hard ‘g’ followed by ‘e’ or ‘i’. The ‘u’ is silent.
      3. The verb 'ser' means 'to be, being' for traits. Its forms are: 'I am' - 'soy', 'we are' - 'somos' and 'they are' - son'.
      4. The way to say 'you are' depends on how many people you are talking to.
      5. To say ‘you are’ to one person, use ‘eres’. To say ‘you are’ to two or more people, use ‘sois’.

      Keywords

      • Ser - verb meaning 'to be, being' used for permanent traits

      • Sois - part of the verb 'ser' meaning 'you all are'

      Common misconception

      Spanish has only one way to say 'you are,' like English.

      In Spanish, the form of 'you are' changes depending on who you're talking to. To say ‘you are’ to one person, use ‘eres’. To say ‘you are’ to two or more people, use ‘sois’.

      Teacher tip

      Since this lesson focuses on where people are from, a great follow-up activity could be for students to write about their own origins and create a visually-appealing poster with Spanish text and images. This would be a meaningful way to celebrate the rich cultural diversity present in the classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which two words are opposites?

      Correct answer: abierto
      blanco
      Correct answer: cerrado
      falso
      lleno

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:ciudad (f),city

      city

      Correct Answer:edificio (m),building

      building

      Correct Answer:calor (m),heat

      heat

      Correct Answer:pelo (m),hair

      hair

      Correct Answer:pareja (f),couple

      couple

      Correct Answer:teléfono (m),phone

      phone

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:amarillo,yellow

      yellow

      Correct Answer:ligero,light

      light

      Correct Answer:rojo,red

      red

      Correct Answer:tercero,third

      third

      Correct Answer:verdadero,true

      true

      Correct Answer:vacío,empty

      empty

      Q4.
      Order the words to say: 'my cousins do not go with my grandmother'.

      1 - mis
      2 - primas
      3 - no
      4 - van
      5 - con
      6 - mi
      7 - abuela

      Q5.
      Write in English: 'están en el jardín'.

      Correct Answer: they are in the garden, they're in the garden

      Q6.
      Write in Spanish: 'I bring a pen'.

      Correct Answer: traigo un bolígrafo, yo traigo un bolígrafo

      4 Questions

      Q1.
      Match the place names and missing sounds.

      Correct Answer:Rurrenaba___,[que]

      [que]

      Correct Answer:Zipa___rá,[qui]

      [qui]

      Correct Answer:San Mi___l,[gue]

      [gue]

      Correct Answer:San ___llermo,[gui]

      [gui]

      Q2.
      Which verbs mean 'you are'?

      Correct answer: eres
      Correct answer: sois
      somos
      son
      soy

      Q3.
      Order the words to say: 'we are quite tall but they are very short'.

      1 - somos
      2 - bastante
      3 - altos
      4 - pero
      5 - son
      6 - muy
      7 - bajos

      Q4.
      Write in Spanish: 'I am from Los Teques'.

      Correct Answer: soy de Los Teques, yo soy de Los Teques

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: Where people are from: 'ser' 1st and 2nd person singular and plural, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...