Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Local and international events: present continuous

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what I and others are doing at events now using the present continuous.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In Spanish, the sounds [b] and [v] are the same, as in 'abuela' and 'verde', so we need to learn spellings by heart.
      2. To say what is happening now, we use the verb 'estar' with a present participle; this is called the present continuous.
      3. The present participle is formed by removing the infinitive ending and adding -ando for -ar verbs and -iendo for others.
      4. To say 'these' for masculine nouns we use 'estos' and for feminine nouns 'estas'; these are demonstrative adjectives.
      5. Relative pronoun 'que' means 'who' or 'that'. 'Donde' means 'where'; there is no accent when it's a relative pronoun.

      Keywords

      • Present continous - describes events happening right now: 'I am doing'

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating 'this', 'that', 'these' or 'those'

      • Relative pronoun - pronoun, e.g. 'que' that introduces a relative clause

      Common misconception

      The feminine plural demonstrative adjective for 'these' is the same as the 'tú' form of the verb 'estar'.

      Accents are really important in Spanish. The 'tú' form of 'estar' has an accent on the á: 'estás' (you are) whereas the demonstrative adjective for plural feminine nouns, 'estas' does not: 'estas flores' (these flowers).

      Teacher tip

      To adapt the final speaking activity C4 for pupils who need more support, teachers could provide the full Spanish sentences, so that the second pupil completes the table without the first pupil having to translate the sentence from English into Spanish first.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'message'?

      mar
      botella
      zapatos
      canción
      Correct answer: mensaje

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:regresar,to return, returning

      to return, returning

      Correct Answer:prestar,to pay (attention), paying (attention)

      to pay (attention), paying (attention)

      Correct Answer:esperar,to wait, waiting

      to wait, waiting

      Correct Answer:mejorar,to improve, improving

      to improve, improving

      Correct Answer:salir,to leave, leaving

      to leave, leaving

      Correct Answer:descansar,to rest, resting

      to rest, resting

      Q3.
      Order these words to say 'these flowers are growing in the sunlight'.

      1 - estas
      2 - flores
      3 - están
      4 - creciendo
      5 - a la luz
      6 - del
      7 - sol

      Q4.
      Order the words to say 'he is walking to the house where there is a party'.

      1 - él está
      2 - caminando
      3 - hacia
      4 - la casa
      5 - donde
      6 - hay
      7 - una fiesta

      Q5.
      '¿Estás buscando esta bolsa?' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: Are you looking for this bag, Are you searching for this bag

      Q6.
      'Are you opening the door?' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Estás abriendo la puerta

      6 Questions

      Q1.
      Which phrase means 'straight away'?

      de repente
      Correct answer: en seguida
      en este momento
      al mismo tiempo
      al principio

      Q2.
      Which word means 'hit, bang'?

      atención
      boda
      espectáculo
      Correct answer: golpe
      sabor

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:animar,to cheer (someone up), cheering (someone up)

      to cheer (someone up), cheering (someone up)

      Correct Answer:anunciar,to announce, announcing

      to announce, announcing

      Correct Answer:charlar,to chat, chatting

      to chat, chatting

      Correct Answer:cerrar,to close, closing

      to close, closing

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:notar,to notice, noticing

      to notice, noticing

      Q4.
      Order the words to say 'I am closing the window because it is cold'.

      1 - estoy
      2 - cerrando
      3 - la
      4 - ventana
      5 - porque
      6 - hace
      7 - frío

      Q5.
      Order the words to say 'she is preparing the food for dinner'.

      1 - ella
      2 - está
      3 - preparando
      4 - la
      5 - comida
      6 - para
      7 - la cena

      Q6.
      'It is raining but it is hot.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Está lloviendo pero hace calor

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: Local and international events: present continuous, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...