Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      News events: -ar verbs preterite tense for interruptions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe past news events using the imperfect continuous with ‘cuando’ ('when') and the preterite tense for interruptions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The preposition 'de' joins two nouns to describe a type of something, e.g. ‘un billete de avión’ ('a plane ticket').
      2. We use 'estar' in the present tense + present participle to talk about ongoing events; this is the present continuous.
      3. 'Estar' in the imperfect + present participle describes what someone was doing; this is the imperfect continuous.
      4. Sometimes an action interrupts what someone was doing. We use 'cuando' followed by the preterite to express this.

      Keywords

      • De - preposition meaning 'from' and 'of'

      • Present continuous - verb tense used to describe events happening right now, e.g. ‘I am doing’

      • Imperfect continuous - verb tense used to talk about ongoing actions in the past, what was happening

      • Preterite - verb tense used for events completed in the past

      Common misconception

      When telling a story about a past event, I have to keep the full account in the same past tense.

      Different past tenses describe different elements of a story. The imperfect continuous describes what was happening ('Estaba corriendo ...') then the preterite tense describes an interruption to that activity ('... cuando llegó una vaca'.).

      Teacher tip

      To help students express their full imagination for the final written activity (task C2), access to a bilingual dictionary would be useful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the best reply to 'gracias'?

      adiós
      buenos días
      Correct answer: de nada
      perdón

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:banco (m),bank

      bank

      Correct Answer:dibujo (m),drawing

      drawing

      Correct Answer:calle (f),street

      street

      Correct Answer:perro (m),dog

      dog

      Correct Answer:miedo (m),fear

      fear

      Correct Answer:rabia (f),anger

      anger

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cruzar,to cross, crossing

      to cross, crossing

      Correct Answer:grabar,to record, recording

      to record, recording

      Correct Answer:cantar,to sing, singing

      to sing, singing

      Correct Answer:recibir,to receive, receiving

      to receive, receiving

      Correct Answer:charlar,to chat, chatting

      to chat, chatting

      Correct Answer:atacar,to attack, attacking

      to attack, attacking

      Q4.
      Order the words to say: 'he is between the volunteer and the mother'.

      1 - él
      2 - está
      3 - entre
      4 - el
      5 - voluntario
      6 - y
      7 - la madre

      Q5.
      Write in English: 'hay nueve edificios aquí'.

      Correct Answer: there are nine buildings here, there are 9 buildings here

      Q6.
      Write in Spanish: 'I don't like the photo'.

      Correct Answer: no me gusta la foto

      4 Questions

      Q1.
      Match the sentence halves.

      Correct Answer:un partido,de fútbol

      de fútbol

      Correct Answer:un dolor,de cabeza

      de cabeza

      Correct Answer:un accidente,de coche

      de coche

      Correct Answer:un libro,de historia

      de historia

      Correct Answer:un profesor,de inglés

      de inglés

      Q2.
      'Yo estaba preparando la comida cuando ...'. Choose the correct ending.

      ... llega mi hermana.
      ... llegaba mi hermana.
      Correct answer: ... llegó mi hermana.
      ... va a llegar mi hermana.

      Q3.
      Order the words to say: 'she was writing when he responded to the message'.

      1 - estaba
      2 - escribiendo
      3 - cuando
      4 - respondió
      5 - al
      6 - mensaje

      Q4.
      Write in Spanish: 'you were dancing'.

      Correct Answer: estabas bailando, tú estabas bailando

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: News events: -ar verbs preterite tense for interruptions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...