Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Routines: personal 'a' and contraction 'al'

      Lesson details

      Learning outcome

      I know how to use personal 'a' with the contraction 'al' and a range of adjectives, to understand and describe routine activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In Spanish we use a personal 'a' between the verb and the direct object if the object is a specific person or pet.
      2. The article 'el' ('the') refers to a singular masculine noun. If personal 'a' is followed by 'el', it becomes 'al'.
      3. Some adjectives come before the noun in Spanish, these are called prenominal adjectives, e.g. 'mismo', 'propio'.
      4. Certain prenominal adjectives, 'bueno', 'primero', 'tercero' and 'malo', lose their -o ending before a masculine noun.
      5. These adjectives may appear in sentences with personal 'a' or 'al', e.g. 'conoces a un buen doctor'.

      Keywords

      • Personal 'a' - preposition placed before a direct object when that object is a specific person or pet

      • Al - contraction of the preposition 'a' with the article 'el'

      • Prenominal adjectives - adjective that goes before the noun

      Common misconception

      All prenominal adjectives ending in -o drop the -o before masculine nouns.

      Not all prenominal adjectives ending in -o drop it before a masculine noun, although there are many common ones that do like 'bueno' and 'malo'. However 'segundo' and 'último' do not, and there are others that hold on to their -o too.

      Teacher tip

      For some learners 'human sentences' may help to illustrate grammar. You assign keywords to different pupils who come to the front of the class to translate simple sentences. With the 'a' + 'el' = 'al' rule, 'a' and 'el' will have to sit down to be replaced by 'al' for certain sentences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'however'?

      ayer
      dejo
      Correct answer: en casa
      en cambio
      poco

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:calor (m),heat

      heat

      Correct Answer:éxito (m),success

      success

      Correct Answer:lado (m),side

      side

      Correct Answer:razón (f),reason

      reason

      Correct Answer:sueño (m),sleepiness

      sleepiness

      Correct Answer:suerte (f),luck

      luck

      Q3.
      Order the numbers from largest to smallest.

      1 - veinte
      2 - diecinueve
      3 - dieciocho
      4 - diecisiete
      5 - dieciséis
      6 - quince
      7 - catorce

      Q4.
      Order the words to say: 'he posts a photo and you post a comment'.

      1 - publica
      2 - una
      3 - foto
      4 - y
      5 - publicas
      6 - un
      7 - comentario

      Q5.
      Write in English: '¿Por qué tienes miedo?'.

      Correct Answer: Why are you scared?, Why are you afraid?

      Q6.
      Write in Spanish: 'we go to the cinema'.

      Correct Answer: Vamos al cine., Nosotros vamos al cine., Nosotras vamos al cine.

      4 Questions

      Q1.
      Match the sentence to the correct missing word.

      Correct Answer:Busco ___ mi perro.,a

      a

      Correct Answer:Busco ___ chico.,al

      al

      Correct Answer:Busco ___ la fiesta.,nothing

      nothing

      Q2.
      Which is not a prenominal adjective?

      Correct answer: cerrado
      mismo
      propio
      segundo
      tercero

      Q3.
      'Es un __________ comentario'. Choose the correct missing word.

      Correct answer: mal
      malo
      mala
      malos
      malas

      Q4.
      Write in Spanish: 'I help the good teacher (m)'.

      Correct Answer: Ayudo al buen profesor., Yo ayudo al buen profesor.

      To help you plan your 8 Spanish lesson on: Routines: personal 'a' and contraction 'al', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...