Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Oportunidades: photo description and conversation practice

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop spoken responses when describing photos and answering conversation questions about work and education.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The PALM acronym is a useful tool to include a range of information when describing photos.
      2. When describing photos in Spanish, it is important to plan extended answers to talk for a prolonged period of time.
      3. When responding to conversation questions in Spanish, it is important to develop answers with 2-3 clauses.

      Keywords

      • PALM - acronym for photo description (people, action, location, mood)

      • Clause - a whole or part of a sentence that includes a subject and verb

      Common misconception

      When responding to conversation questions, it will suffice to give one-word answers.

      Conversation answers should be consistently developed with 2-3 clauses. One-word answers are not enough.

      Teacher tip

      Learning Cycle 1 contains Higher-tier vocabulary. If students need more practice before saying their answers aloud in Task C2, they could practise writing their clauses beforehand on mini whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'towards'?

      además
      antes
      aún
      hace
      Correct answer: hacia

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cultural (m, f),cultural

      cultural

      Correct Answer:desconocido (m),unknown

      unknown

      Correct Answer:infantil (m, f),of children, children's

      of children, children's

      Correct Answer:numeroso (m),numerous

      numerous

      Correct Answer:suave (m, f),soft, gentle, mild

      soft, gentle, mild

      Correct Answer:justo (m),fair, just

      fair, just

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:aceite (m),oil

      oil

      Correct Answer:alimento (m),food

      food

      Correct Answer:discriminación (f),discrimination

      discrimination

      Correct Answer:fe (f),faith

      faith

      Correct Answer:justicia (f),justice

      justice

      Correct Answer:selección (f),selection

      selection

      Q4.
      Order the words to say: 'the law will have a big impact'.

      1 - la
      2 - ley
      3 - tendrá
      4 - un
      5 - gran
      6 - impacto

      Q5.
      'A mis abuelos __________ encanta la música'. Choose the correct missing word.

      me
      te
      le
      se
      Correct answer: les

      Q6.
      Write in English: '¿Cuál es tu objetivo?'.

      Correct Answer: What is your objective?

      4 Questions

      Q1.
      Conversation answers should be __________ long.

      one word
      one clause
      2-3 words
      Correct answer: 2-3 clauses
      more than 3 clauses

      Q2.
      Order the phrases according to the acronym PALM.

      1 - Veo cinco estudiantes.
      2 - Están estudiando juntos.
      3 - Están en la biblioteca.
      4 - Creo que están preocupados.

      Q3.
      Which responses include two clauses?

      En mi tiempo libre me gusta jugar al fútbol.
      Correct answer: Me gustaría ir a la universidad porque quiero estudiar las ciencias.
      Juego al baloncesto y me encanta porque paso tiempo con mis amigos.
      Correct answer: Nunca trabajaría como enfermero, sin embargo pienso que es interesante.
      Mi colegio es grande. Está en las afueras pero hay un autobús cada día.

      Q4.
      Write in Spanish: 'in the photo there are two people'.

      Correct Answer: En la foto hay dos personas.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Oportunidades: photo description and conversation practice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...