Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pensar en el futuro: extended writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop and extend my ideas when writing about the future.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to revisit vocabulary frequently to store it in your long-term memory.
      2. BORDER is a useful acronym to respond fully and accurately to bullet-point writing prompts.
      3. To develop written answers, you can add relevant information about another person or incorporate another time frame.
      4. You can extend written answers by adding an infinitive phrase, a relative clause, or a contrasting clause.

      Keywords

      • BORDER - extended writing acronym

      Common misconception

      When producing written work in Spanish, I should stick to short simple sentences.

      When producing written work in Spanish, you should try to develop and extend your sentences to demonstrate grammatical complexity.

      Teacher tip

      Slides 10-11 and Task A2 contain Higher Tier vocabulary. Task B1 Option 1 is aimed at the Higher Tier 150-word question, and Option 2 is suitable for Foundation Tier students as it is based around the 90-word question.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'well'?

      ahí
      así
      muy
      Correct answer: pues
      que

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:anuncio (m),advert

      advert

      Correct Answer:castillo (m),castle

      castle

      Correct Answer:contacto (m),contact

      contact

      Correct Answer:madera (f),wood

      wood

      Correct Answer:mente (m),mind

      mind

      Correct Answer:caso (m),case, occasion

      case, occasion

      Q3.
      Order the words to say: 'the local path is not very beautiful'.

      1 - el
      2 - camino
      3 - local
      4 - no
      5 - es
      6 - muy
      7 - precioso

      Q4.
      'Llevo dos meses español'. Choose the correct missing word.

      aprender
      aprendo
      Correct answer: aprendiendo
      aprendido
      aprendí

      Q5.
      Write in English: 'será el momento ideal'.

      Correct Answer: It will be the ideal moment.

      Q6.
      Write in Spanish: 'including the roadworks'.

      Correct Answer: incluso las obras

      5 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:salario (m),salary

      salary

      Correct Answer:clave (f),key, important thing

      key, important thing

      Correct Answer:mente (m),mind

      mind

      Correct Answer:precioso,beautiful

      beautiful

      Correct Answer:claro,clear

      clear

      Correct Answer:ambicioso,ambitious

      ambitious

      Q2.
      Which of these is not an element of the acronym BORDER?

      Basic bullet answer
      Opinion
      Reason
      Develop
      Correct answer: Revise vocabulary

      Q3.
      Which advice about producing written work in Spanish is incorrect?

      Correct answer: Stick to short, simple sentences.
      Demonstrate grammatical complexity.
      Include an infinitive phrase, a relative clause or a contrasting clause.
      Add relevant information about another person or incorporate another time frame.
      Review your work carefully when finished.

      Q4.
      Write in Spanish: 'the coast, which was peaceful'.

      Correct Answer: la costa, que era tranquila

      Q5.
      Write in Spanish: 'I used to play like that'.

      Correct Answer: Jugaba así., Yo jugaba así.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Pensar en el futuro: extended writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...