Analysing language in Jekyll and Hyde (Part 1)

Analysing language in Jekyll and Hyde (Part 1)

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will read an extract from a very famous Gothic story 'Dr Jekyll and Mr Hyde' by Robert Louis Stevenson and then build on our ability to analyse language. We will then analyse how Stevenson uses language to present the setting before the murder. Then, we will end on a quiz exploring what you have learnt.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What does the narrator at first keep fixated on?
the lantern
Correct answer: the old man's eye
the old man's voice
Q2.
How does the "vulture eye" make the narrator feel?
angry
Correct answer: furious then terrified
nervous
Q3.
What does the narrator then fix his attention to?
he stays focused on the eye
how he will murder the old man
Correct answer: the perceived beating of the old man's heart
Q4.
What does the narrator do to the old man?
Correct answer: murders him
stares at him
violently attacks him
Q5.
Why does the narrator do this?
Correct answer: frightened the heart beat will be heard by a neighbour
he is angry with the old man
wants to be rid of the old man

5 Questions

Q1.
What is a character introduction?
Correct answer: when a reader meets a character for the first time
where a character is killed
where a writer uses dialogue with a character
Q2.
What is a spatial shift?
it is the same as setting
when a character moves
Correct answer: when the action in a story moves setting
Q3.
What is foreshadowing?
when the reader knows what will happen because they have read the story before
Correct answer: when the writer hints as to what will happen later in the story
when the writer lets the reader know something awful is about to happen
Q4.
What is repetition of an idea?
Correct answer: when the same concept or motif occurs multiple times
where the same phrase at the beginning of successive clauses is repeated
where words are repeated
Q5.
Why can setting be so important for a story?
Correct answer: can help establish the mood / atmosphere
makes a story more believable
so a reader knows where the characters are

Lesson appears in

UnitEnglish / Gothic Literature

English