Calculating and interpreting the mean as an average

Calculating and interpreting the mean as an average

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate problems involving calculating the mean average of a set of numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the below gives the answer for 26 ÷ 4 ?
3.5
5.5
Correct answer: 6.5
6.6
Q2.
Which of the calculations below does not have a remainder?
17 ÷ 7
24 ÷ 7
31 ÷ 7
Correct answer: 35 ÷ 7
Q3.
In a year, Tori has spent £117 on 26 nail polish bottles. If all 26 nail polish bottles cost the same, how much does one cost?
£4.30
£4.40
Correct answer: £4.50
£5.50
Q4.
Which of the calculations below has the smallest answer?
105 ÷ 42
Correct answer: 144 ÷ 96
357 ÷ 102
400 ÷ 200
Q5.
Melissa stayed in a hotel for 8 nights and paid £508 in total. How much did she pay per night?
£62.05
Correct answer: £63.50
£64.60
£72.05

5 Questions

Q1.
Which of the set of numbers below have a mean of 6?
4,4,7,12
Correct answer: 5,3,7,9
6,12,6,6
6,6,7,14
Q2.
From the set of numbers below which does not have a mean of 8?
10,5,16,1
5, 4, 4, 19
Correct answer: 6,8,12,5
8,9,8,7
Q3.
A footballer scores 3 goals in his first game, 5 goals in his second game and 1 goal in his third game. What is the average number of goals that he has scored across his games?
2
Correct answer: 3
5
8
Q4.
6 people have the following number of sweets: 3,8,5,8,6. If they were to share the sweets equally between them how many would they each get?
5
Correct answer: 6
8
9
Q5.
Tickets to the cinema cost £8 each. Five friends go and each friend has the following amount of money: £9,£11,£6,£7,£6 Do they have enough money between them to pay for 5 tickets?
Correct answer: No, they need £1 more
No, they need £2 more
Yes and they have spare money
Yes, they have exactly the right amount of money

Lesson appears in

UnitMaths / Problem solving with whole numbers and decimals