Calculating the probability of combined events

Calculating the probability of combined events

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at how we can use area maps to calculate probabilities of combined events.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many boys didn't do their homework?
An image in a quiz
13
14
22
Correct answer: 7
Q2.
How many girls were there altogether?
14
Correct answer: 22
29
8
Q3.
How many students were there altogether?
20
Correct answer: 42
55
84
Q4.
What is the probability of randomly selecting a student who did their homework?
Correct answer: 1/2
1/4
13/20
21/40
Q5.
Given that I select a girl, what is the probability that she didn't do her homework?
13/20
Correct answer: 14/22
21/42
8/22

5 Questions

Q1.
I roll a fair six-sided dice. What is the probability I roll a 4 or a 6?
1/6
Correct answer: 2/6
3/6
4/6
Q2.
What is the probability that both land on 2?
An image in a quiz
1/3
Correct answer: 1/9
2/9
4/9
Q3.
What is the probability that they land on the same number?
1/2
Correct answer: 1/3
1/9
2/9
Q4.
What is the probability that they land on different numbers?
1
Correct answer: 2/3
2/9
8/9
Q5.
What is the probability that their sum is greater than 3?
1
Correct answer: 2/3
3/6
8/9

Lesson appears in

UnitMaths / Probability