Compare the area and perimeter of rectangles

Compare the area and perimeter of rectangles

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate the area and perimeter of rectilinear shapes, making shapes with a given perimeter and then making shapes with a given area.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What does area measure?
length
the space around the outside of a shape
Correct answer: the space inside a shape
Q2.
What is the area of a rectangle that measures 5cm by 4cm?
18cm
20cm
Correct answer: 20cm²
9cm
Q3.
How could you find the area of this shape? (tick 4)
An image in a quiz
Correct answer: count the squares inside
Correct answer: find a 6x4 rectangle then subtract a 2x4 rectangle
guess
Correct answer: split into a 2x6 rectangle and a 2x2 square
Correct answer: split into two rectangles: 2x4 and 2x4
split into two rectangles: 2x4 and 2x6
Q4.
What is the area of this shape?
An image in a quiz
180cm²
Correct answer: 180mm²
200cm²
200mm²
20cm²
20mm²

4 Questions

Q1.
Choose a formula that could be used to calculate the area of a rectangle.
2 (a + b)
a + a + b + b
Correct answer: a x b
a² + b²
Q2.
Choose a formula that could be used to calculate the area of a square.
a x 4
Correct answer:
a² x b²
Q3.
Choose a formula that could be used to calculate the perimeter of a rectangle.
Correct answer: 2 (a + b)
a + b
a x 4
Q4.
Choose a formula to calculate the perimeter of a regular hexagon.
5a
Correct answer: 6a
7a

Lesson appears in

UnitMaths / 2-D shape, perimeter and area