Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will compare the probabilities of different events to see which is most likely.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Cala rolls a biased dice 40 times. It comes up with a three 14 times. Calculate the relative frequency of rolling a three.
0.14
Correct answer: 0.35
0.40
0.42
Q2.
Antoni throws a normal six-sided dice 120 times. How many times would you expect him to throw a 4?
Correct answer: 20
30
4
40
Q3.
Binh throws a biased dice 200 times. The theoretical probability of it landing on a 2 is 0.6. How many times would you expect her to throw a 2?
12
Correct answer: 120
20
35
Q4.
Xavier has a biased coin which has a 30% chance of landing on Heads. He flips the coin 300 times. How many times would you expect it to land on Tails?
0.7
Correct answer: 210
30
90
Q5.
Yasmin has 200 daisy seeds to plant in her garden. The probability of a daisy growing is 0.8. How many daisies would you expect to grow?
0.8
Correct answer: 160
40
80

5 Questions

Q1.
True or false: I am more likely to flip a coin and get "Heads" than I am to roll a six-sided dice and get a 4.
False
Correct answer: True
Q2.
True or false: I am more likely to flip a coin and get "Tails" than I am to roll a six-sided dice and get an even number.
Correct answer: False
True
Q3.
True or false: I am more likely to roll a 3 than a 5 on a six sided dice
Correct answer: False
True
Q4.
True or false: I am more likely to roll an even number than a prime number on an eight sided dice.
Correct answer: False
True
Q5.
True or false: I am more likely to roll a 4 on a six sided dice than on an 8 sided dice.
False
Correct answer: True

Lesson appears in

UnitMaths / Probability