Consolidating multiplication and division knowledge (Part 1)

Consolidating multiplication and division knowledge (Part 1)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revisit arrays and bar models as ways of representing multiplication, as well as solving questions involving inverse operations and commutativity.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
A product is
the result of numbers added together
Correct answer: the result of numbers multiplied
the result of numbers subtracted
Q2.
A factor is
a number you can add a zero to
a number you can add to make another number
Correct answer: a number you can multiply to make another number
Q3.
6 is a factor of 24
False
Correct answer: true
Q4.
21 is the product of 7 and 4
Correct answer: False
true
Q5.
Which of these is NOT a factor of 20?
2
4
5
Correct answer: 6

5 Questions

Q1.
What calculation could this array show?
An image in a quiz
4 x 3
Correct answer: 5 x 3
6 x 2
8 x 8
Q2.
What is the inverse calculation for 12 ÷ 2 = 6
12 x 2 = 24
2 x 2 = 4
Correct answer: 2 x 6 = 12
6 ÷ 3 = 2
Q3.
What calculation could this bar-model show?
An image in a quiz
16 + 4
16 x 4
4 x 2 =
Correct answer: 4 x 4
Q4.
12 x ? = 48
12
3
Correct answer: 4
9
Q5.
27 glue-sticks were shared equally between 3 classes. How many glue-sticks did each class get?
10
3
4
Correct answer: 9

Lesson appears in

UnitMaths / Multiplication and division