Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to identify corresponding and allied angles.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Alternate angles are...
Always sum to 180 degrees
Always sum to 360 degrees
Different in size
Correct answer: Equal in size
Q2.
A pair of angles at different intersection points with a transversal are called alternate if they…
Are in the same 'region'
Lie on different sides of a transversal
Correct answer: Lie on different sides of a transversal AND in the same 'region'
None of the above
Q3.
Alternate angles only appear in the interior region.
Correct answer: False
True
Q4.
Alternate angles only appear in the exterior region.
Correct answer: False
True
Q5.
If I am told two angles are alternate and one angle is 39 degrees, then the other angle will be...
141
180
Correct answer: 39
41

5 Questions

Q1.
Corresponding angles...
Are in different 'regions''
Lie on the same side of a transversal
Correct answer: Lie on the same side of a transversal and are in different 'regions'
Lie on the same side of a transversal and are in same 'regions'
Q2.
Allied angles...
Are in different 'regions'
Lie on the same side of a transversal
Lie on the same side of a transversal and are in different 'regions'
Correct answer: Lie on the same side of a transversal and are in same 'regions'
Q3.
Corresponding angles are equal.
False
Correct answer: True
Q4.
Allied angles are equal.
Correct answer: False
True
Q5.
If two allied angles are 90 degrees, does this mean the line is parallel?
No
Correct answer: Yes

Lesson appears in

UnitMaths / Angles