Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the difference of two squares. We will investigate the pattern of results when considering multiplying out brackets of the general form (x+a)(x-a).

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the word which best fills the gap: When we ________ double brackets every term in the first bracket must be multiplied by every term in the second bracket.
divide
Correct answer: expand
express
factorise
Q2.
Expand and simplify (x+2)(x+5)
18x²
x² + 10
x² + 17x
Correct answer: x² + 7x + 10
Q3.
Expand and simplify (x+2)(x-5)
x² - 10
Correct answer: x² - 3x - 10
x² - 7x + 10
x² + 3x + 10
Q4.
Expand and simplify 2(x+3)-2(x+5)
Correct answer: -4
-4x
2x² - 6x + 20
None of the answers above.
Q5.
A rectangle has side lengths (x+4) and (x-3). Match the expression that would represent it's area.
20x²
x² - x + 12
x² + 7x - 12
Correct answer: x² + x - 12
Q6.
Yasmin expanded (a + x + 3)(x + 2). Below are her workings out. Which expression matches the area of the rectangle she has created?
An image in a quiz
13ax²
ax² + 7ax + 6
x² + a + 5x + 8a
Correct answer: x² + ax + 5x + 2a + 6

6 Questions

Q1.
Which expression is equivalent to a² - b² ?
(a - b)(a - b)
Correct answer: (a + b)(a - b)
2ab
ab
Q2.
Match the expression equivalent to (x+4)(x-4).
Correct answer: x² - 16
x² - 16x
x² - 4
x² - 8x + 16
x² + 4²
Q3.
Match the expression equivalent to (x+9)(x-3).
Correct answer: None of the above.
x² - 3²
x² - 6²
x² + 3x - 27
Q4.
Which calculation would work out 64² - 4² ?
(8 x 2)²
60 x 60
Correct answer: 68 x 60
72 x 6
Q5.
Match the expression equivalent to (x+25)-(x-25).
Correct answer: 50
x² - 25
x² - 25²
x² + 5²
Q6.
Match the expression equivalent to (73+x)(73-x).
73 - x²
73 + x²
Correct answer: 73² - x²
x² - 73
x² - 73²

Lesson appears in

UnitMaths / Quadratic expressions (9.9)