Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore real life scenarios involving direct proportion and model solutions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Four apples cost 96p. Each apple costs the same price. Use the bar model to help you find the cost of 1 apple.
An image in a quiz
£0.72
0.24
Correct answer: 24 p
72 p
Q2.
The cost of 10 text messages is 60 pence. What is the cost of 5 text messages?
10 p
Correct answer: 30 p
5 p
6 p
Q3.
The cost of 10 text messages is 60 pence. What is the cost of 20 text messages?
£0.40
£1.2
Correct answer: £1.20
£12
Q4.
If 4 ice creams cost £4.80, what is the cost of 1 ice cream?
Correct answer: £1.20
£120
120
Q5.
If 4 ice creams cost £4.80, what is the cost of 12 ice creams?
Correct answer: £14.40
12.2
12.20
14.4
Q6.
If 4 ice creams cost £4.80, what is the cost of 7 ice creams (Hint: you can use our answer to question 4 to help you with this).
£8.04
Correct answer: £8.40
8.4
8.40 p

6 Questions

Q1.
Alex goes to a fair. He wants to go on 6 rides. Each ride costs £2. How much will he pay?
£10
Correct answer: £12
£8
Q2.
The cost of four pencils is £1.60 What is the cost of one pencil.
£0.4
0.4
Correct answer: 40 pence
Q3.
The cost of four pencils is £1.60. What is the cost of 12 pencils?
£19.20
£2.80
Correct answer: £4.80
Q4.
It costs 60 p to send text messages. Alex has been charged £3 for text messages by Vodafone. How many text messages did he send?
0.05
180
4
Correct answer: 5
Q5.
Which rule connects n to C?
An image in a quiz
Correct answer: C = 4n
n = 4C
n = C - 3
n = C + 3
Q6.
True or False? A graph of direct proportion always starts at the origin.
False
Correct answer: True

Lesson appears in

UnitMaths / Direct and indirect proportion