Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn more about applying the distributive property of multiplication with variables. We will use area models to visualise the process.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
The length and width of a rectangle add to 4cm. Stacey thinks only 2 different rectangles are possible. Do you agree?
Correct answer: No, Stacey is incorrect, there are more than 2 different rectangles.
No, Stacey is incorrect, there is only 1 possible rectangle.
Yes, Stacey is correct.
Q2.
A rectangle's length is 2cm greater than its width. Which expression gives the area?
2x + 4
2x cm²
Correct answer: x (x + 2)
x² + 2
Q3.
A triangle's height is 4 times greater than its base. Which expression gives the area?
Correct answer: 2x²
4x²
5x
5x²
Q4.
The length and width of a rectangle add to 14 cm. Which expression gives the area?
14 - x²
14x - 4x²
Correct answer: 14x - x²
14x²
Q5.
The length and width of a rectangle add to 14 cm. What is the largest possible area?
14 cm²
196 cm²
40 cm²
Correct answer: 49 cm²
56 cm²
Q6.
A triangle has a base and height that sum to 20cm. What is the upper bound of the triangle's area?
10 cm²
100 cm²
Correct answer: 50 cm²
There is not an upper bound.

6 Questions

Q1.
Choose the word which best fills the gap: When we ________ double brackets every term in the first bracket must be multiplied by every term in the second bracket.
divide
Correct answer: expand
express
factorise
Q2.
Cala says (x+2)(x+4) is the same as (x+4)(2+x). Is she correct?
No Cala is incorrect.
Correct answer: Yes, Cala is correct.
Q3.
Expand and simplify (x+11)(x+2)
Option 1
Option 2
Correct answer: Option 3
Option 4
Q4.
Expand and simplify (x+3)(x+5)
Correct answer: Option 1
Option 2
Option 3
Option 4
Q5.
Expand and simplify 2(x+3)+2(x+5)
2x² + 30x + 16
2x² + 6x + 10
Correct answer: 4x + 16
4x² + 16
Q6.
Expand and simplify (x+1)²
x² + 1
Correct answer: x² + 2x + 1
x² + x + 2
x² + x + x + 1

Lesson appears in

UnitMaths / Quadratic expressions (9.9)