Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will divide a quantity into a ratio of the form a : b : c and compare the relative sizes of the parts to each other and to the whole.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Amit and Bernie share 100 sweets in the ratio 2:3. What fraction of the sweets will Amit have?
2/3
Correct answer: 2/5
3/2
3/5
Q2.
Amit and Bernie share 100 sweets in the ratio 2:3. What fraction of the sweets will Bernie have?
2/3
2/5
3/2
Correct answer: 3/5
Q3.
Amit and Bernie share 100 sweets in the ratio 2:3. How many sweets will Amit get?
20
Correct answer: 40
60
80
Q4.
Amit and Bernie share 100 sweets in the ratio 2:3. How many sweets will Bernie get?
20
40
Correct answer: 60
80
Q5.
In a group of 72 children, the ratio of boys to girls is 5:4. How many girls are in the group?
18
Correct answer: 32
40
67

5 Questions

Q1.
Red paint and white paint are mixed in the ratio 3:5 to make 1 litre of pink paint. What fraction of the paint is red?
3/5
Correct answer: 3/8
5/3
5/8
Q2.
Fill in the gap: Yellow paint and blue paint are mixed in the ratio 2:3 to make 1 litre of green paint. The amount of yellow paint will be _____ as much as the blue paint.
Correct answer: 2/3
2/5
3/2
3/5
Q3.
Yellow paint and blue paint are mixed in the ratio 2:3 to make 1 litre of green paint. How much yellow paint is needed?
200ml
Correct answer: 400ml
600ml
800ml
Q4.
Yellow paint and blue paint are mixed in the ratio 2:3 to make 1 litre of green paint. How much blue paint is needed?
200ml
400ml
Correct answer: 600ml
800ml
Q5.
The angles in a triangle are 𝑥, 𝑦 and 𝑧. The angles are split into the ratio 2:3:4. What are the sizes of the angles in this triangle?
An image in a quiz
x = 20°, y = 30°, z = 40°
x = 40°, y = 40°, z = 100°
x = 40°, y = 50°, z = 80°
Correct answer: x = 40°, y = 60°, z = 80°

Lesson appears in

UnitMaths / Ratio