Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how ratio relates to enlargements of shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
I have 5 yellow counters and 7 green counters. What fraction of the counters are green?
5/12
5/7
Correct answer: 7/12
7/5
Q2.
I have a bag of pink and brown cubes. 5/11 of the cubes are pink. What is the ratio of pink cubes:brown cubes?
11:5
5:11
Correct answer: 5:6
6:5
Q3.
5 litres of red paint and 8 litres of yellow paint are mixed to make orange. Which of these would give the same shade of paint?
2 litres red, 5 litres yellow
Correct answer: 50 litres red, 80 litres yellow
8 litres red, 11 litres yellow
Q4.
Squash and water are mixed in the ratio 2:5. Which other drink will taste the same?
Correct answer: 10:25
20:55
4:8
9:15
Q5.
Purple paint is made by mixing blue paint and red paint in the ratio 4:3. How much blue paint is needed to mix with 24L of red paint?
24L
Correct answer: 32L
6L
8L

5 Questions

Q1.
Fill in the gap: the diagram shows a triangle that has been _________ by a scale factor of 3.5.
bigger
Correct answer: enlarged
proportionality
ratio
Q2.
Fill in the gap: the ratio between the side lengths AB and BC is 2 : ____.
10.5
2
Correct answer: 3
ratio
Q3.
Fill in the gaps: The _______ between the side length DE and EF is also 2 : ___.
proportionality, 10.5
proportionality, 3
ratio, 10.5
Correct answer: ratio, 3
Q4.
Fill in the gap: The constant of _________ between the two triangles is 3.5.
bigger
enlargement
Correct answer: proportionality
ratio
Q5.
What is the length of DE?
6cm
70cm
Correct answer: 7cm
9.5cm

Lesson appears in

UnitMaths / Ratio (8.6a)