Experiences of Britain's migrant communities

Experiences of Britain's migrant communities

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will analyse the experiences of the thousands of migrants who came to Britain after World War Two, and especially focus on the day-to-day reality of life in the Sixties.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What name was applied to the Sixties that suggested people were better off?
Correct answer: The Affluent Society
The Rich Society
The Wealthy Society
The Well Off Society
Q2.
Which of the following became more common, and helped save time and work in kitchens?
Car Ownership
Colour TV
Indoor toilets
Correct answer: Washing Machines
Q3.
Which of the following is evidence that living standards didn't improve?
Correct answer: 3 million people lived in slums or overcrowded conditions
Car ownership increased to over 11 million people
Technology such as colour televisions became more common
Wages went up
Q4.
How many people still lived in poverty at the end of the Sixties?
1 million
2.5 million
Correct answer: 5 million
500,000
Q5.
What country had a large influenced on British art, music and culture during the Sixties?
Correct answer: America
Canada
France
Spain

5 Questions

Q1.
What was the name of the ship that landed in 1948, for which a generation was named?
Correct answer: Empire Windrush
HMS Lord Kitchener
The Commonwealth
The Queen Elizabeth
Q2.
What word did David Olusoga say best summed up the migrant experience in the 1960s?
Correct answer: Disappointment
Joy
Relief
Sadness
Q3.
What did the 1965 and 1968 Race Relations Acts do?
Gave housing to people coming from Caribbean countries
Gave non-white people the right to vote
Limited migration from Caribbean countries
Correct answer: Made it illegal to discriminate against someone because of their race
Q4.
Who famously delivered the anti-immigration 'rivers of blood' speech?
David Hockney
Correct answer: Enoch Powell
Harold Macmillan
Mary Quant
Q5.
Sam King, one of the many migrants who built a successful life and family in Britain, was the first black mayor of where?
Bristol
Glasgow
Nottingham
Correct answer: Southwark, London

Lesson appears in

UnitHistory / What kind of stories can be told about the sixties?

History