Expressing missing numbers algebraically

Expressing missing numbers algebraically

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be finding the unknown values in algebraic expressions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What would be the next term in this sequence? 4.5, 4.75, 5, 5.25, 5.5, 5.75
5.5
Correct answer: 6
6.25
6.5
Q2.
What is the term to term rule in this sequence? 9.2, 9.15, 9.1, 9.05
Correct answer: - 0.05
- 0.5
+ 0.05
+ 0.5
Q3.
What would be the previous term in this sequence? -3, -1, 1, 3, 5
-4
Correct answer: -5
6
7
Q4.
Look at the following sequence, which term below can not be part of that sequence? 56, 61, 66, 71, 76
1001
1006
1016
Correct answer: 1060

5 Questions

Q1.
t + 7 = 20 What is the value of t?
t = 10
t = 12
Correct answer: t = 13
t = 27
Q2.
If 5a = 35 What is the value of a?
30
40
6
Correct answer: 7
Q3.
How could we express the perimeter of the rectangle below?
An image in a quiz
Correct answer: 2(a + b)
4a
a + b
ab
Q4.
How could we express the perimeter of the square below?
An image in a quiz
2r
Correct answer: 4r
r + 4
r + s
Q5.
If 2f + 6= 20. What is the value of f?
6
Correct answer: 7
8
9

Lesson appears in

UnitMaths / Calculation problems