Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at representing factors of numbers using polygons.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these is not a factor of 36?
12
18
Correct answer: 24
6
Q2.
What do we call numbers that have exactly two factors?
Integers
Correct answer: Prime numbers
Square numbers
Triangle numbers
Q3.
What type of number has an odd number of factors?
Even numbers
Odd numbers
Prime numbers
Correct answer: Square numbers
Q4.
Which of these numbers in a common factor of 12 and 18.
12
4
Correct answer: 6
9
Q5.
Which of these numbers is not a common factor of 20 and 24
1
Correct answer: 12
2
4

5 Questions

Q1.
Which of these is not a factor of 24?
2
4
Correct answer: 5
8
Q2.
Why can't factors of 1 and 2 be represented as polygons?
Correct answer: Because the smallest sized polygon has 3 sides
Because there are not enough dots
Because they are no factors of numbers
Q3.
How many factor polygons can you draw for a ring of 32 dots?
Correct answer: 4
5
6
7
Q4.
How many polygons can you draw for a ring of 20 dots?
3
Correct answer: 4
5
6
Q5.
What is a regular polygon?
Correct answer: A polygon with all equal sides
A polygon with different length sides
A shade with curved edges

Lesson appears in

UnitMaths / Factors and multiples