Higher

Find the equation of a straight line through two given points

Higher

Find the equation of a straight line through two given points

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate how to calculate the equation of a line, given two pairs of coordinates that the line passes through.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
1. Which of these lines is parallel to y = βˆ’2π‘₯ + 5?
A
B
Correct answer: C
D
Q2.
2. Which of these lines is parallel to y = βˆ’2π‘₯ + 5 and passes through (3, 2)?
A
Correct answer: B
C
D
Q3.
3. Which of these lines is parallel to 4y = 6π‘₯ + 9?
A
B
Correct answer: C
D
Q4.
4. Which of these lines is parallel to 4y = 6π‘₯ + 9 and passes through (8, 5)?
Correct answer: A
B
C
D

4 Questions

Q1.
What is the equation of the line passing through A and B?
A
B
C
Correct answer: D
Q2.
What is the equation of the line passing through (2, 5) and (4, 11)?
A
B
Correct answer: C
D
Q3.
What is the equation of the line passing through (4, -5) and (2, 1)?
Correct answer: A
B
C
D
Q4.
Which of these coordinates is on the line which passes through (3, -7) and (-1, 1)?
A
Correct answer: B
C
D

Lesson appears in

UnitMaths / Straight Line Graphs 2 (Parallel Lines)