Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn the concept of an equation and use models to form equations.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Fill in the blanks: We can factorise a number or expression by writing it as a ____ of two or more _____.
Correct answer: product, factors
product, multiples
sum, factors
sum, multiples
Q2.
Fill in the blanks: a + 2 + a + 2 = _____ + _____ = 2(_____ + _____ )
Correct answer: 2a, 4, a, 2
2a, 4, a, 4
a, 4, a, 2
a, 4, a, 4
Q3.
Factorise 12x + 3.
12(x + 4)
2(6x + 1.5)
Correct answer: 3(4x + 1)
3(x + 1)
Q4.
Factorise 2y − 10.
1(2y - 10)
10(5y - 1)
2(y - 10)
Correct answer: 2(y - 5)
Q5.
Factorise −6p + 15m
-3(2p + 5m)
Correct answer: 3(-2p + 5m)
3(-3p + 5m)
6(-p + 3m)

5 Questions

Q1.
Fill in the gaps: An equation is a way to express an ______.
Addition
Algebraic quantity
Correct answer: Equality
Expression
Q2.
Use the equation r = 2w to find the value of r when w = 3.
r = 2
r = 5
Correct answer: r = 6
r = 9
Q3.
Use the equation p = 4w to find the value of w when p = 16.
w = 12
Correct answer: w = 4
w = 64
w = 8
Q4.
Given that r = 2w, fill in the gaps: r + r = ___ + 2w.
2r
4w
Correct answer: r
w
Q5.
Given that r = 2w and p = 4w, fill in the blanks: r + p = __w.
2
4
Correct answer: 6
8

Lesson appears in

UnitMaths / Expressions, equations and inequalities