How are we still learning about the Ancient Egyptians today?

How are we still learning about the Ancient Egyptians today?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how archaeologists are still uncovering artefacts from the Ancient Egyptian civilisation and what they tell us about their way of life.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
How long did it take archaeologist Howard Carter to find Tutankhamun's tomb?
2 years
Correct answer: 6 years
8 years
Q2.
What year was Tutankhamun's tomb found?
1920
1921
Correct answer: 1922
1923
Q3.
Tutankhamun's tomb was filled with many artefacts including a gold sarcophagus.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
An ancestor is someone in your family who came before.
False
Correct answer: True
Q2.
Which of these are primary sources? (select two)
Correct answer: Clothing made at the time
Educational book written after the time
Newspaper written after the time
Correct answer: Statue made at the time
Q3.
How old was Wahtye's tomb believed to be?
2,500 years old
2000 years old
Correct answer: 4,500 years old
5000 years old
Q4.
In 2019, what mummified animal was the first to be found?
Cat
Dog
Correct answer: Lion cub
Monkey
Q5.
How long is Saqqara thought to have been a burial ground?
1000 years
2000 years
Correct answer: 3000 years

Lesson appears in

UnitHistory / Ancient Egypt

History