Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consolidate our learning so far by creating two contrasting chord progressions. We will learn how to input these into a DAW (Digital Audio Workstation) and compose other parts to play in our virtual bands.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

9 Questions

Q1.
What are the secondary triads?
Major triads in a minor key
Correct answer: Minor triads in a major key
The second most important chords
Q2.
What are the numbers of the secondary triads?
I, ii
I, iii, vi
Correct answer: ii, iii, vi
Q3.
What is this chord?
A minor
Correct answer: D minor
F major
Q4.
What does the 'm' in Dm mean?
Major
Correct answer: Minor
Most
Q5.
What are the three secondary chords in C major?
Cm, Fm, Gm
D, E, A
Correct answer: Dm, Em, Am
Q6.
What is the accompaniment?
The drum beat
The main melody
Correct answer: The other parts under the melody
Q7.
What does syncopated mean?
Emphasising the strong beats
Correct answer: Emphasising the weak beats
Off beat
Q8.
How can you make an accompaniment more interesting?
Add more melodies
Correct answer: Change the rhythm
Play it more loudly
Q9.
How long is a dotted crotchet?
Correct answer: 1 1/2 beats
1 beat
1/2 beat

10 Questions

Q1.
How many notes are in a triad?
2
Correct answer: 3
4
Q2.
How can you work out a triad on a keyboard?
Miss one, press one, miss one
Press one, miss one, miss one
Correct answer: Press one, miss one, press one
Q3.
What are the primary triads in roman numerals?
I II V
Correct answer: I IV V
I, II V
Q4.
What are the three secondary triads in C major?
Cm, Fm, Gm
D, E, A
Correct answer: Dm, Em, Am
Q5.
What does the 'm' in Dm mean?
Major
Correct answer: Minor
Most
Q6.
What is a semitone?
A distance between 2 pitches (2 steps)
A micro note
Correct answer: The smallest distance between 2 pitches (1 step)
Q7.
What does this symbol mean?
A crotchet, 1/2 beat
Correct answer: A quaver rest, don't play for 1/2 beat
A quaver, 1/2 beat
Q8.
What chord and instrument does this show?
Guitar, A minor
Guitar, E minor
Correct answer: Ukulele, G major
Q9.
What does syncopated mean?
Emphasising the strong beats
Correct answer: Emphasising the weak beats
Off beat
Q10.
What is the accompaniment?
The drum beat
The main melody
Correct answer: The other parts under the melody

Lesson appears in

UnitMusic / Band Musicianship 1: The four-chord trick