Identifying missing coordinates of shapes

Identifying missing coordinates of shapes

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will find the missing coordinates for a vertex of a shape using knowledge of the other vertices.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following happens when a shape is reflected by a line of reflection along the x-axis?
Correct answer: The reflected shape has the same x coordinate as the original shape
The reflected shape has the same y coordinate as the original shape
The shape is translated to the left
The shape is translated to the right
Q2.
If a shape is reflected by a line of reflection along the x axis then which of the following is correct?
Both the x and y coordinates of the reflected shapes must change
Both the x and y coordinates of the reflected shapes must stay the same
Correct answer: The x coordinate will definitely stay the same
The y coordinate will definitely stay the same
Q3.
If a triangle has the coordinates (1,3), (1,4), (2,3) and after a transformation becomes (1,-3), (1,-4) and (2,-3), which if the below have happened?
Correct answer: The triangle has been reflected onto the x-axis
The triangle has been reflected onto the y-axis
The triangle has been translated down
The triangle has been translated up
Q4.
If a triangle which has the coordinates (1,-1), (1,-3) and (3,-3) is reflected by a line of reflection along the y-axis, what will it's new reflected coordinates be?
Correct answer: (-1,-1) (-1,-3), (-3,-3)
(-1,1), (-1,3), (-3,3)
(-1,1), (1,3), (3,3)
(1,-1), (1,-3), (3,-3)
Q5.
A triangle with coordinates (-2,-2), (-2,-4) and (-4,-4) is reflected first by a line of reflection along the x-axis, and then reflected by a line of reflection along the y-axis, what will the new coordinates be?
(-2,2) (-2,4) (-4,4)
(2,2) (-2,4) (4,4)
(2,2) (2,4) (-4,4)
Correct answer: (2,2) (2,4) (4,4)

5 Questions

Q1.
Which of the following statements is correct?
I must have all 4 coordinates of the vertices of a square
If I have 3 out of 4 coordinates of the vertices of the square, then I cannot find the last one
Correct answer: If I have any 3 out of 4 coordinates of the vertices of a square, then I can easily find the last one
If I have the coordinates of 1 of the vertices of a square, then I can find the coordinates of the remaining three vertices
Q2.
(5,4), (9,8) and (5,8) are the coordinates of three vertices of a square, what are the coordinates of the last?
(4,5)
(8,5)
Correct answer: (9,4)
(9,5)
Q3.
(1,-10), (9,-10) and (9,-4) are the coordinates of three vertices of a rectangle, what are the coordinates of the last?
(-4,10)
(1,-10)
Correct answer: (1,-4)
(1,4)
Q4.
(-4,6) and (-2,8) are the coordinates of two vertices of a square, what are the coordinates of the remaining two vertices?
(-2,-6) (-4,-8)
Correct answer: (-2,6) (-4,8)
(-4,-2) (6,8)
(2,6) (4,8)
Q5.
(7,6) and (13,3) are the coordinates of two vertices of a right angled triangle, what are the two possibilities of the coordinates of the third?
(13,-3) or (7,-6)
(7,13) or (13,6)
(7,3) or (0,0)
Correct answer: (7,3) or (13,6)

Lesson appears in

UnitMaths / Transformations