Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use relationships between linear sequences to find new sequences.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What must an equation have?
Correct answer: An equals sign
An x
Integers
Numbers
Q2.
Which equation is equivalent to 3x - 2 = 4?
3x - 1 = 2
6x - 2 = 4
Correct answer: 6x - 4 = 8
x - 1 = 1
Q3.
Which equation is equivalent to 4x - 2 = 8?
2x - 1 = 2
Correct answer: 2x - 1 = 4
4x - 3 = 10
x - 1 = 2
Q4.
Which equation is equivalent to 3x - 2.5 = 5?
2x - 1.5 = 4.5
Correct answer: 3x - 2 = 5.5
6x - 4 = 10
6x - 6 = 10
Q5.
If 9 - 2x = 4, what is 7 - 2x?
Correct answer: 2
3
4
6

5 Questions

Q1.
Fill in the gaps: The "n" in the nth term represents the ____.
Coefficient
Difference
nth term rule
Correct answer: Position
Q2.
Which sequence is formed as a result of adding -3n + 11 and 2n + 1 together?
Correct answer: 11, 10, 9, 8, ...
11, 12, 13, 14, ...
13, 7, 1, 0, ...
5, 0, -5, -10, ...
Q3.
Which sequence is formed as a result of subtracting 2n + 11 from -3n + 11?
Correct answer: -5, -10, -15, -20, ...
11, 10, 9, 8, ...
11, 12, 13, 14, ...
13, 7, 1, 0, ...
Q4.
Which sequence is formed as a result of adding "4, 9, 14, 19, ..." and "12, 8, 4, 0, ..." together?
-n - 17
-n + 15
Correct answer: n + 15
n + 17
Q5.
Which sequence is formed as a result of subtracting "4, 9, 14, 19, ..." from "12, 8, 4, 0, ..."?
-9n - 17
Correct answer: -9n + 17
9n - 17
9n + 17

Lesson appears in

UnitMaths / Solving linear simultaneous equations algebraically