Measuring time in minutes and seconds

Measuring time in minutes and seconds

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how many seconds there are in a minute.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
The day is split into how many sections?
2
Correct answer: 3
4
Q2.
What is the first part of the day called?
The afternoon
The evening
Correct answer: The morning
Q3.
What part of the day comes after the morning?
Correct answer: The afternoon
The evening
The morning
Q4.
At which part of the day do you eat your lunch?
Correct answer: The afternoon
The evening
The morning

4 Questions

Q1.
How many seconds are there in 1 minute?
50 seconds
Correct answer: 60 seconds
70 seconds
Q2.
The girl made 5 star jumps in 10 seconds, did it take her less than 1 minute or more than 1 minute?
Correct answer: Less than 1 minute
More than 1 minute
Q3.
The boy went for a walk with his family. Do you think it took him more than 1 minute or less than 1 minute?
Less than 1 minute
Correct answer: More than 1 minute
Q4.
Is 40 seconds more or less than 1 minute?
Correct answer: Less than 1 minute
More than 1 minute

Lesson appears in

UnitMaths / Time