Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to identify points of intersection from linear equations as a precursor to solving simultaneous equations graphically.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
In y = 3x + 2, what does the 3 represent?
Correct answer: The gradient
The x-ordinates
The y-intercept
The y-ordinates
Q2.
In y = 3x + 2, what does the 2 represent?
The gradient
The x-ordinate
Correct answer: The y-intercept
The y-ordinates
Q3.
Which of the following coordinates lies on y = 2x - 4?
(-2, -6)
Correct answer: (-2, -8)
(2, 2)
(3, 4)
Q4.
Which of the following coordinates lies on y = -3x + 1?
(-1, -2)
Correct answer: (-3, 10)
(1, -4)
(3, -10)
Q5.
Why will y = 3x - 5 and y = 3x + 1 NOT intersect?
Correct answer: Because the gradient is the same.
Because the gradients are too large.
Because the y-intercept has a negative.
Because the y-intersects are too far apart.

5 Questions

Q1.
What are the equations of the lines in the graph?
y = -4x + 2 and y = x - 1
Correct answer: y = 4x - 2 and y = -x - 1
y = 4x - 2 and y = -x + 1
y = 4x + 2 and y = x - 1
Q2.
Estimate the point of intersection for the lines in the graph.
(-0.2, - 1.2)
(-0.2, 1.2)
Correct answer: (0.2, -1.2)
(0.2, 1.2)
Q3.
How would you change y = 4x - 2 in order to increase the x-ordinate of the point of intersection?
Decrease the gradient or increase the y-intercept.
Correct answer: Decrease the gradient or the y-intercept.
Increase the gradient or decrease the y-intercept.
Increase the gradient or the y-intercept.
Q4.
How would you change y = 4x - 2 in order to increase the y-ordinate of the point of intersection?
Decrease the gradient or increase the y-intercept.
Decrease the gradient or the y-intercept.
Increase the gradient or decrease the y-intercept.
Correct answer: Increase the gradient or the y-intercept.
Q5.
How would you change y = -x - 1 in order to decrease the x-ordinate of the point of intersection?
Decrease the gradient or increase the y-intercept.
Correct answer: Decrease the gradient or the y-intercept.
Increase the gradient or decrease the y-intercept.
Increase the gradient or the y-intercept.

Lesson appears in

UnitMaths / Solving linear simultaneous equations graphically