Recognising decimal tenths (Part 2)

Recognising decimal tenths (Part 2)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will interpret and measure the amount of liquid or sand in a given container, using decimal tenths. We will place fractions on a number line and compare with decimal equivalents.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Fractions can be represented as
Decimals
Fractions
Correct answer: Fractions and Decimals
Q2.
5 tenths can be represented as
0.05
Correct answer: 0.5
5
5.0
Q3.
Three and four tenths can be represented as
3.04
Correct answer: 3.4
340
3410

5 Questions

Q1.
A numberline starting at 0 and ending at 10 is divided into 10 equal parts. Each equal part represents:
Correct answer: one
one tenth
ten
Q2.
A numberline starting at 0 and ending at 100 is divided into 10 equal parts. Each equal part represents:
one
one tenth
Correct answer: ten
Q3.
A numberline starting at 0 and ending at 1 is divided into 10 equal parts. Each equal part represents:
one
Correct answer: one tenth
ten
Q4.
A container is filled with four colours of sand. 0.3 of the container is blue, 0.1 is black. Which decimals could represent the yellow and white sand?
0.1 and 0.4
Correct answer: 0.2 and 0.4
0.3 and 0.6
0.5 and 0.2
Q5.
0.7 of a container is filled with water. How much of the container can still be filled?
Correct answer: 0.3
1.3
3

Lesson appears in

UnitMaths / Decimals