Recognising the value of each digit in a 2 digit number

Recognising the value of each digit in a 2 digit number

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate the place value of each digit in two digit numbers. We will look at visual representations of the value of each digit.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The number 11 can be represented by.... (select 1)
11 tens
eleven groups of ten
Correct answer: one ten and one
Q2.
The number 26 can be represented by.... (select 1)
Correct answer: 2 groups of ten and 6 ones
2 ones and 6 tens
Option 4
Q3.
56 is not the same as 5 groups of ten and 6 ones
Correct answer: False
True
Q4.
125 can be represented as ... (select 1)
12 ones and 5 tens
125 tens
Correct answer: one hundred, 2 tens and 5 ones
Q5.
111 is the same as 11 groups of ten and one
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
Which digit has greater value? The ones digit or the tens digit?
Ones
Correct answer: Tens
Q2.
Which is the greater number?
01
Correct answer: 10
Q3.
Which is the smaller number?
Correct answer: 23
32
Q4.
Which of the following is the greatest number?
14
33
39
Correct answer: 41
Q5.
True or false, the ones digit is of smaller value that the tens digit?
False
Correct answer: True

Lesson appears in

UnitMaths / Number sense and exploring calculation strategies