Representing comparative word problems using bar models (Part 2)

Representing comparative word problems using bar models (Part 2)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will draw comparative bar models to solve word problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Sally has two books. Megan has three more. How many books does Megan have?
4
Correct answer: 5
6
7
Q2.
Ben has 12 crayons. Levi has 4 more. How many crayons does Levi have?
10
14
Correct answer: 16
8
Q3.
Levi has 16 crayons. Ben has 4 fewer. How many crayons does Ben have?
10
Correct answer: 12
18
20
Q4.
Lauren bakes 13 cakes. Graham bakes 5 more. How many cakes does Graham bake?
17
Correct answer: 18
8
9
Q5.
Lauren bakes 14 cakes. Graham bakes 3 fewer. How many cakes does Graham bake?
Correct answer: 11
12
17
18

5 Questions

Q1.
Ben has 17 toy cars. Jimmy has 11 toy cars. How many fewer toy cars does Jimmy have?
5
Correct answer: 6
7
8
Q2.
Jay has 16 pens. Mel has 11 pens. How many more pens does Mel have?
4
Correct answer: 5
6
7
Q3.
Mark has 13 footballs. Lisa has 19 footballs. How many fewer footballs does Mark have?
13
19
5
Correct answer: 6
Q4.
Sam has 16 comics. Jade has 13 comics. How many more comics does Sam have?
13
16
Correct answer: 3
4
Q5.
Ben has 19 toy cars. Jimmy has 10 toy cars. How many fewer toy cars does Jimmy have?
10
19
29
Correct answer: 9

Lesson appears in

UnitMaths / Addition and subtraction word problems