Revisiting area: Working out side lengths when given area

Revisiting area: Working out side lengths when given area

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at working out side lengths of various quadrilaterals and triangles when only given the area and 1 other measure of a shape.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following is larger than the area of a circle with a radius of 3cm?
20
27
Correct answer: 30
9
Q2.
Which of the following is larger than the area of a circle with a radius of 2cm?
10
11
12
Correct answer: 13
Q3.
Which of the following is smaller than the area of a circle with a radius of 4cm?
Correct answer: 48
53
60
70
Q4.
True or false: A circle with a radius of 1cm has a larger area than a rectangle with a base of 1cm and a height of 3cm.
False
Correct answer: True
Q5.
True or false: A circle with a radius of 2cm has a larger area than a rectangle with a base of 2cm and a height of 6cm.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
What is the height of a triangle with an area of 24 and a base of 8?
Correct answer: 6
7
8
9
Q2.
What is the base of a parallelogram with an area of 24 and a height of 3?
6
7
Correct answer: 8
9
Q3.
What is the height of a triangle with an area of 55 and a base of 11?
Correct answer: 10
5
8
9
Q4.
This trapezium has an area of 25. Given that a=6 and b=4. Work out the height of the trapezium.
An image in a quiz
10
11
Correct answer: 5
8
Q5.
This trapezium has an area of 30. Given that a=7 and h = 4. Work out the length of b.
An image in a quiz
10
11
5
Correct answer: 8

Lesson appears in

UnitMaths / Area review