Solving a simultaneous equation algebraically

Solving a simultaneous equation algebraically

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to solve simultaneous equations algebraically. We will interpret pictorial representations of equations and write them as simultaneous algebraic equations.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If x=2 and y=3, what is the value of 2x+3y?
12
Correct answer: 13
4x+9y
5
Q2.
Is x=3 the solution to 2x+7=13?
no
Correct answer: yes
Q3.
Use substitution to decide which of the following are solutions to x+y=3.
Correct answer: x=2 and y=1
x=3 and y=0
y=1 and x=1
Q4.
Use substitution to decide which of the following is the solution to x+y=3 and 3x+4y=10.
x=1 and y = 2
Correct answer: x=2 and y = 1
x=3 and y=4
x=4 and y=-0.5
Q5.
Use substitution to decide which of the following is the solution to x+y=3 and 5y+3x=15.
Correct answer: x=0 and y = 3
x=1 and y=2
x=1.5 and y = 1.5
x=2 and y=1

5 Questions

Q1.
If x=3 and 2x+5y=41, what is the value of y?
3
5
Correct answer: 7
7.8
Q2.
7x+2y=24 AND 4x+2y=18. Find the value of 3x
2
5
Correct answer: 6
7
Q3.
7x+2y=24 AND 4x + 2y = 18. Find the value of y
2
Correct answer: 5
6
7
Q4.
9x +6y=168 AND 9x +4y=160. Solve
Others
x=15 and y = 18
Correct answer: x=16 and y=4
x=9 and y=6
y=16 and x=4
Q5.
4x +8y=116 AND 4x +4y=68. Solve
x=12 and y=5
x=4 and y = 8
Correct answer: x=5 and y=12
x=8 and y = 4

Lesson appears in

UnitMaths / Solving linear simultaneous equations algebraically