Solving problems involving converting between units of time

Solving problems involving converting between units of time

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will solve word problems which compare different units of time.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If a baby is 24 weeks old then how old is the baby in months?
20 months
4 months
Correct answer: 6 months
7 months
Q2.
If my friend is 216 months old, then how many years old is my friend?
16 years old
17 years old
Correct answer: 18 years old
26 years old
Q3.
Which of the months below could have 59 days in total?
December and January
Correct answer: January and February
July and August
June and July
Q4.
Which of the months below could have 60 days in total?
December and January
Correct answer: January and February
July and August
June and July
Q5.
If a child is 2199 days old then how old is the child in years?
5 years old
Correct answer: 6 years old
7 years old
8 years old

5 Questions

Q1.
Which of the below has the least number of days?
August
December
Correct answer: February
November
Q2.
If I work for 5 hours a day, 6 days a week, then how many hours do I work in 2 weeks?
30 hours
32 hours
Correct answer: 60 hours
90 hours
Q3.
A nurse works 11 hour shifts a day, four times a week. In 4 weeks how many hours does she work?
144 hours
Correct answer: 176 hours
186 hours
440 hours
Q4.
From the list of people below, who has worked the most amount of hours?
Correct answer: A works 8 hour shifts, five times a week.
B works 12 hour shifts, three times a week.
C works 9 hour shifts, four times a week.
D works 6 hour shifts, six times a week.
Q5.
Anna has been training for a marathon. She decides to train for 2 hours a day, everyday throughout July and August. She only allows herself 7 days throughout both months to rest. In total how many hours does she train for?
100 hours
Correct answer: 110 hours
120 hours
124 hours

Lesson appears in

UnitMaths / Converting units of measure