Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore subtracting negative numbers as the addition of the additive inverse.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Fill in the gap: Two numbers are additive inverses if their sum is _____.
equal
negative
opposite
subtraction
Correct answer: zero
Q2.
Which words (in order) best complete this sentence: __________________________ can be viewed as the addition of the ____________________________.
Additive inverse, subtraction
Correct answer: Subtraction, additive inverse
Sum, additive inverse
Sum, subtraction
Q3.
Which numbers best complete this number sentence in order: 9 - ___ = 9 + ___ = 4
(-13), 13
(-5), 5
13, (-13)
Correct answer: 5, (-5)
Q4.
Select the calculation that could be represented by this diagram.
An image in a quiz
-12 - 10 = -2
-2 - 12 = 10
Correct answer: 10- 12 = -2
Q5.
Calculate 2-5
Correct answer: -3
-7
3
7
Q6.
Calculate (-2)-5
-3
Correct answer: -7
3
7
Q7.
Calculate (-2) + (-5)
-3
Correct answer: -7
3
7

5 Questions

Q1.
Which word best completes the gap: -14 and 14 are additive inverses as they sum to ____
negative
subtraction
the same thing
twenty eight
Correct answer: zero
Q2.
Which words (in order) best complete this sentence: __________________________ can be viewed as the ________________________ of the additive inverse.
Addition, addition
Correct answer: Subtraction, addition
Subtraction, subtraction
Q3.
Complete the gap: -3 - (-5) = (-3) + _____
-1
-5
-8
2
Correct answer: 5
Q4.
Which calculation gives the smallest answer?
-9-(-12)
Correct answer: (-9)-12
9 - (-12)
9- 12
Q5.
Which calculation gives the largest answer?
-9-(-12)
(-9)-12
Correct answer: 9 - (-12)
9- 12

Lesson appears in

UnitMaths / Positive and negative numbers