Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the relationship between subtracting positive numbers and adding additive inverses.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word best fills in the gap in this sentence: We can think of addition as _____________ a point on the number line.
fixing
Correct answer: translating
turning
Q2.
Two numbers are additive inverses if their sum is _____.
equal
negative
opposite
subtraction
Correct answer: zero
Q3.
Which sentence best describes the calculation: 3 +(-4) = -1?
A point starts at (-1), is translated 4 spaces to the left and finishes at -3.
A point starts at (-4), is translated 3 spaces to the left and finishes at -1.
Correct answer: A point starts at 3, is translated 4 spaces to the left and finishes at -1.
Q4.
What is the additive inverse of -4.2?
-4.2
0
Correct answer: 4.2
42
Q5.
Joanna thinks the following calculation pair are additive inverses: 10 + (-50) + (-18) and (-10) + 50 + 18. Is she correct?
No, Joanna is incorrect.
Correct answer: Yes, Joanna is correct.
Q6.
Write the sum that the number line is modelling.
An image in a quiz
82 - (-8) = 90
82 + (-8) = 90
90 - 8 = 82
Correct answer: 90 + (-8) = 82

7 Questions

Q1.
Fill in the gap: Two numbers are additive inverses if their sum is _____.
equal
negative
opposite
subtraction
Correct answer: zero
Q2.
Which words (in order) best complete this sentence: __________________________ can be viewed as the addition of the ____________________________.
Additive inverse, subtraction
Correct answer: Subtraction, additive inverse
Sum, additive inverse
Sum, subtraction
Q3.
Which numbers best complete this number sentence in order: 9 - ___ = 9 + ___ = 4
(-13), 13
(-5), 5
13, (-13)
Correct answer: 5, (-5)
Q4.
Select the calculation that could be represented by this diagram.
An image in a quiz
-12 - 10 = -2
-2 - 12 = 10
Correct answer: 10- 12 = -2
Q5.
Calculate 2-5
Correct answer: -3
-7
3
7
Q6.
Calculate (-2)-5
-3
Correct answer: -7
3
7
Q7.
Calculate (-2) + (-5)
-3
Correct answer: -7
3
7

Lesson appears in

UnitMaths / Positive and negative numbers